Στο Κασμίρ, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του όπου ζουν κατά πλειονότητα ινδουιστές, το Τζαμού, καταγράφεται τους τελευταίους μήνες σειρά συγκρούσεων ανάμεσα στις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας και αντάρτες.
Ο ινδικός στρατός ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως δυο στρατιώτες «έχασαν τη ζωή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» στην Αναντνάγκ, στο κεντρικό τμήμα της επαρχίας.
Το σώμα Τσινάρ, μονάδα των ινδικών ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσε μέσω X πως τραυματίστηκαν δυο πολίτες από πυρά «τρομοκρατών».
Το Κασμίρ, επαρχία με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, είναι μοιρασμένο ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν αφότου τα δυο κράτη απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1947. Και οι δυο πλευρές διεκδικούν κυριαρχία σε όλη την περιοχή.
Ένοπλες οργανώσεις διεξάγουν πόλεμο εναντίον του ινδικού κράτους από το 1989, διεκδικώντας την ανεξαρτησία της περιοχής ή την ένωσή της με το γειτονικό Πακιστάν. Η ένοπλη σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους — στρατιωτικούς, αντάρτες και αμάχους.
Το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ αλληλοκατηγορούνται για υποκίνηση ένοπλης δράσης και κατασκοπεία στην περιοχή. Οι δυο αντίπαλες χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε σύγκρουση για το Κασμίρ.
Τον Ιούλιο, τουλάχιστον ένδεκα ινδοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ανταρτών που διεκδικούν ανεξαρτησία.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καλή χρονιά γεμάτη Φως Χριστού!
- Ο ΠΑΟΚ αποχαιρετά το 2025 με γέλιο! Νέο βίντεο με τα παρασκήνια του επικού τρέιλερ για τα 100 χρόνια
- Έπεσαν τα πρώτα χιόνια: Στα “λευκά” Πάρνηθα, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Πεντέλη αλλά και Εύβοια, vid
- Παπασταύρου: Οι 10 +1 δράσεις του ΥΠΕΝ το 2025 – Ενεργειακές συμφωνίες και «Απάτητα Βουνά» ανάμεσά τους
- Η κοπή της βασιλόπιτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης
- Θεσσαλονίκη: Ευχές με πολίτες και επαγγελματίες για καλή χρονιά αντάλλαξε ο δήμαρχος Στ. Αγγελούδης
- Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Τασούλα: Nα αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν, στηριζόμενοι σε όσα μας ενώνουν
- Το εορταστικό μήνυμα του Ρώσου πρέσβη στις ΗΠΑ προκαλεί «πονοκέφαλο» στους διεθνιστές
- Απολογισμός Τσιάρα για το 2025: Σήμερα κλείνει μια δύσκολη χρονιά, ο πρωτογενής τομέας δοκιμάστηκε έντονα









