Κάμερον: “Ναι, ανησυχώ ότι το Ισραήλ ενδέχεται να έχει προβεί σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στον πόλεμο στη Γάζα”

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε σήμερα ανησυχία ότι το Ισραήλ ενδέχεται να έχει προβεί σε ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας που θα μπορούσαν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο τόνισε ότι οι συμβουλές που έχει λάβει μέχρι στιγμής από το επιτελείο του είναι ότι το Ισραήλ τηρεί το διεθνές δίκαιο, όμως υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Η Βρετανία έχει υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά το Λονδίνο έχει επίσης καλέσει τον ισραηλινό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στη στρατιωτική του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει ερημώσει μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δεν απάντησε ευθέως σε βουλευτές – μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, για το αν έχει λάβει νομικές συμβουλές ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, αλλά είπε ότι ορισμένα περιστατικά έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρξαν παραβιάσεις.

«Με ρωτάτε αν ανησυχώ ότι το Ισραήλ έχει προβεί σε ενέργειες που ενδέχεται να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, επειδή συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν βομβαρδιστεί ή οτιδήποτε άλλο; Ναι, φυσικά», απάντησε ο Κάμερον σε ερωτήσεις βουλευτών.

Ο Κάμερον τόνισε ότι υπάρχει πάντα ένα «ερωτηματικό» για το εάν ένα δεδομένο περιστατικό αποτέλεσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το οποίο δικηγόροι θα εξέταζαν και στη συνέχεια θα τον συμβούλευαν για αυτό.

«Η συμβουλή είναι μέχρι τώρα ότι (το Ισραήλ) έχει τη δέσμευση, την ικανότητα και τη συμμόρφωση (με το διεθνές δίκαιο), αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί