Και ξαφνικά οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις γερμανικές και αυστριακές τράπεζες

Εξαιτίας της Ρωσίας

Οι διευθυντές γερμανικών τραπεζών πρέπει να συμμορφωθούν καλύτερα με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψής τους, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σε συνάντηση με τραπεζίτες στην Φρανκφούρτη, αναφέρει το Reuters .

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος φέρεται να τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ρωσία να αποκτήσει «ευαίσθητα αντικείμενα» για να υποστηρίξει την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία. Η Γέλεν προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον έχει πλέον την εξουσία να επιβάλλει δευτερεύουσες κυρώσεις σε ξένες τράπεζες εάν υπάρχουν υποψίες ότι υποστηρίζουν συναλλαγές που σχετίζονται με τον ρωσικό στρατό.

«Καλώ όλα τα θεσμικά όργανα εδώ να λάβουν αυξημένα μέτρα συμμόρφωσης και να αυξήσουν την εστίασή τους στις απόπειρες ρωσικής φοροδιαφυγής», είπε η Yellen, προειδοποιώντας ότι όσοι δεν το κάνουν θα μπορούσαν να αποτραπούν από την χρήση του δολαρίου ΗΠΑ.

Το Reuters αναφέρει ότι είπε επίσης σε στελέχη τραπεζών να παρακολουθούν την συμμόρφωση με τις κυρώσεις στα ξένα υποκαταστήματα και θυγατρικές τους και να ενθαρρύνουν τους ξένους πελάτες τραπεζών να κάνουν το ίδιο, ιδιαίτερα σε χώρες υψηλού κινδύνου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Reuters ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε απειλήσει να απαγορεύσει την πρόσβαση της μεγάλης αυστριακής τράπεζας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ λόγω των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων της στη Ρωσία.

Το αυστριακό πιστωτικό ίδρυμα είναι μία από τις λίγες ξένες τράπεζες που δεν έχει σταματήσει ακόμη να δραστηριοποιείται στην Ρωσία παρά τις δυτικές κυρώσεις. Ωστόσο , σε μια επιστολή που είδε το Reuters , ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία στην Ρωσία απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και πρότεινε τον περιορισμό της πρόσβασής της στο δολάριο ΗΠΑ.

Μετά την προειδοποίηση, η αυστριακή τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν θα επεκτείνει πλέον τις δραστηριότητές της στην Ρωσία, ενώ εκπρόσωπος του ομίλου είπε ότι «μείωσε σημαντικά» την παρουσία της στη χώρα για να μετριάσει τους κινδύνους των κυρώσεων.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ασκήσει πίεση σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης να επιταχύνουν την απόσυρσή τους από την Ρωσία, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τους διέταξε να υποβάλουν ένα «σχέδιο δράσης» μέχρι τον επόμενο μήνα, στο οποίο θα διευκρινίζεται πώς θα σταματήσουν να δραστηριοποιούνται στην Ρωσία.

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί