Και εγένετο ευρωστρατός! Ρελάνς Μακρόν στη συμμαχία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας: «Στο χέρι μας είναι» – ΗΧΗΤΙΚΟ

Και όλως τυχαίως, η ακατανόητη για πολλούς εξέλιξη με την συμμαχία ΑUKUS φέρνει στο προσκήνιο ένα παλιό θέμα!

Οι φωνές για τη σύσταση του ευρωστρατού -και την ταυτόχρονη υπονόμευση και στη συνέχεια κατάργηση των εθνικών στρατών- είναι πιο έντονες από ποτέ.

Προ λίγων ημερών με την άτακτη φυγή των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέφεραν στο προσκήνιο την πρόταση για τη σύσταση μίας πανευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης.

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ δείχνει ότι τώρα είναι η ώρα για να δράσουμε, αρχίζοντας με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, ικανής να δείξει τη βούληση της Ένωσης να δρα ως παγκόσμιος στρατηγικός εταίρος», είχε δηλώσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου ο στρατηγός Κλάουντιο Γκρατσιάνο, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ.

«Αν όχι τώρα, πότε;», δήλωσε στους δημοσιογράφους καθώς οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συγκεντρώνονταν για μια σύνοδο στη Σλοβενία για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από τη χαοτική αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου.

.

Γαλλική παρέμβαση

Σειρά είχε σήμερα ένας εκ των κορυφαίων Υπουργών της κυβέρνησης Μακρόν, ο Υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέντε Μπον.

Ο ίδιος μιλώντας στο France 24 κλήθηκε να σχολιάσει την στάση της Γαλλίας αλλά και συνολικά της Ε.Ε. στις ξαφνικές ανακοινώσεις των ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας σχετικά με την συμμαχία “AUKUS”.

Κυριάρχησε η αναφορά του σε μία «συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση» που θα αφορά τον αμυντικό τομέα.

Γαλλικά ΜΜΕ και αναλυτές εντάσσουν τη δήλωση αυτή στο γενικότερο «πακέτο» απαντήσεων που ετοιμάζει ο Γάλλος πρόεδρος με φόντο την “AUKUS”:

«Γιατί θα πρέπει να εξασφαλίζουν την άμυνα της Ευρώπης οι ΗΠΑ; Είναι στο χέρι μας να το κάνουμε, έχουμε την τεχνογνωσία, τα οικονομικά μέσα και την ικανότητα. Πρέπει να το κάνουμε ως Ευρωπαίοι».

.

Ανέκαθεν διακαής πόθος του Μακρόν η δημιουργία Ευρωστρατού

Η θετική προσέγγιση του Γάλλου προέδρου σε ό,τι αφορά τον Ευρωστρατό δεν είναι κάτι το καινούργιο.

Όπως θα ακούσετε στο παρακάτω ηχητικό παρμένο από το 2020, ο Πρόεδρος της Γαλλίας επιθυμεί να προχωρήσει η δημιουργία κανονικού Ευρωστρατού ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζεται τα μέλη του από εξωτερικούς εχθρούς αλλά θα έχει σαφή στόχευση, την προστασία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία στα ανατολικά.

https://twitter.com/i/status/1300407649893265408

.

Και η Ινδία στο «παιχνίδι»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συμφώνησε με τον Ινδό ομόλογό του να συνεργαστούν οι δύο χώρες τους σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης», ανακοίνωσε απόψε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ συμφώνησαν επίσης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η AUKUS δοκιμάζει τους συμμάχους

Αργά το βράδυ της Παρασκεύης το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.


Η Γαλλία δεν βλέπει πως μπορεί να εμπιστευτεί την Καμπέρα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας, μετά την απόφαση της τελευταίας να αθετήσει τη δέσμευσή της να αγοράσει γαλλικά υποβρύχια, δήλωσε νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Βρισκόμαστε σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία, δεν βλέπω πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Αυστραλό εταίρο», είπε ο Μπον, κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στο ραδιοφωνικό δίκτυο RFI και στα τηλεοπτικά δίκτυα France24 και Public Sénat, την επομένη της ανακοίνωσης μιας συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του συμβολαίου με τη Γαλλία.

«Πρόκειται για μια μεγάλη διάρρηξη της εμπιστοσύνης εκ μέρους της Αυστραλίας», τόνισε.

«Οι διεθνείς σχέσεις δεν έχουν να κάνουν με την αφέλεια, τις καλές προθέσεις, όμως ο λόγος, η υπογραφή μιας σύμβασης μετράνε. Εάν δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη, δεν μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε», εκτίμησε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει από το 2018 να διαπραγματευτεί συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Από τη στιγμή που η Γαλλία χάνει, επίσης, πάνω από 50 δισ., λόγω συμμετοχής της Αυστραλίας στη συμμαχία, στην οποία θα παρέδιδε υποβρύχια, αποφάσισε να ακυρώσει γκαλά στην πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί