Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε επίσης πως οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι σε θέση να συνεισφέρουν σε ενδεχόμενη συμφωνία για την Ουκρανία αν δεν προσκληθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος διαπραγματεύεται απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Γιατί είμαστε στο NATO; Επειδή φοβόμαστε τη Ρωσία. Και το μόνο πράγμα που λειτουργεί αληθινά, η μοναδική εγγύηση ασφαλείας που λειτουργεί, είναι η ομπρέλα του NATO», επέμεινε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επίσης κρίνει πως NATO ήταν «πιθανόν ο λόγος που άρχισαν όλ’ αυτά».
«Αυτές οι κατηγορίες είναι απόλυτα ψευδείς», αντέτεινε η κυρία Κάλας. «Αυτό είναι το ρωσικό αφήγημα, που δεν θα πρέπει να πιστέψουμε».
Και γιατί, διερωτήθηκε, «πρέπει να δώσουμε στη Ρωσία ό,τι θέλει πέρα από όσα έκανε ήδη, επιτιθέμενη στην Ουκρανία, προσαρτώντας εδάφη και καταλαμβάνοντας εδάφη», να της δοθούν «ακόμη περισσότερα»;
«Φανταστείτε οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου (2001) να κάθονταν στο τραπέζι με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και να του έλεγαν: ‘οκέι, θέλετε τίποτε άλλο;’ Είναι αδιανόητο», πέταξε.
Η Ρωσία επιμένει πως οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου ότι το NATO δεν επρόκειτο να διευρυνθεί.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου όμως δεν είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τον Μάρκο Ρούμπιο, επισήμως εξαιτίας προβλήματος στον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα — καθώς οι διατλαντικές σχέσεις διέρχονται εντάσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρεται συχνά εναντίον των ευρωπαίων συμμάχων του στο NATO, προσάπτοντάς τους ιδίως πως δεν σηκώνουν το βάρος που τους αναλογεί.
Από την άλλη, για την κυρία Κάλας, «οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν» στη διαπραγμάτευση και σε όποια συμφωνία. «Χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα», επέμεινε η Εσθονή.
Ακόμη, επέκρινε την άποψη του κ. Τραμπ για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε για να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ, θέση ΄που χαρακτήρισε «απίστευτη» κι αντίθετη στις «κοινές διατλαντικές αξίες».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δεν συμβαίνει μόνο όταν βρέχει στην Ελλάδα: Έπεσαν νερά στο άγαλμα του Ραμσή Β’ στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, vid
- Αλιγάτορας “μπούκαρε” σε κατάστημα στη Φλόριντα: Καρέ -καρέ η απομάκρυνσή του σε βίντεο
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Το chatbot Grok του Elon Musk μπαίνει σε 5.000 σχολεία στο Ελ Σαλβαδόρ
- “Βρικόλακες” σε βαθιά νερά: Μελέτη αποκαλύπτει την αρχαία σύνδεση μεταξύ χταποδιών και καλαμαριών
- Ν. Δένδιας: Η τρομοκρατική επίθεση στη γιορτή του Χανουκά στο Σίδνεϊ προκαλεί τον αποτροπιασμό μας
- Σάντα Κρουζ ντελ Ισλότε – Γνωρίστε το πιο πυκνοκατοικημένο νησί στον κόσμο με τους 1.200 κατοίκους, vid
- O τελευταίος αγώνας του John Cena στα ρινγκ – Το βίντεο-αφιέρωμα και η συγκίνηση, vid
- Το θαυματουργό λεμόνι ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου!
- Με το ίδιο νόμισμα; Υπάρχει πρόθεση να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση;
- Εκτέλεσαν παιδόφιλο δολοφόνο στον δρόμο λίγες ώρες αφότου αποφυλακίστηκε, vid









