Ιταλία – Μελόνι: Θα υποστηρίξει τη δημιουργία ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να περιπολεί στα θαλάσσια σύνορα

«Η Ιταλία θα υποστηρίξει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής, σε συμφωνία και συνεργασία με τις βορειοαφρικανικές αρχές», τόνισε η ιταλίδα πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η Ιταλία θέλει επίσης από την ΕΕ να αυηξήσει τα κεφάλαια που διαθέτει για την αντιμετώπιση της μαζικής παράτυπης μετανάστευσης στον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι πληροφόρησε σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας σχετικά με τις θέσεις που θα λάβει η κυβέρνησή της στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

«Τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού πλήττονται από την Χαμάς, η τρομοκρατία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει ανεκτή», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε παράλληλα ότι, «όσο δύσκολο και αν είναι, η αντίδραση ενός κράτους δεν πρέπει να εμπνέεται από αίσθημα εκδίκησης».

Η ίδια απηύθυνε έκκληση προς το Ισραήλ υπέρ της προστασίας των χώρων λατρείας που βρίσκονται στην Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών εκκλησιών. Δήλωσε ότι η χώρα της θα ασκήσει κάθε δυνατό έλεγχο, διότι «η ευρωπαϊκή βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό δεν πρέπει να καταλήξει σε χέρια τρομοκρατών». «Εργαζόμαστε για να μπορέσουν να εξέλθουν από την Γάζα όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες και η θέση μας είναι ότι η πολιτική λύση των δυο κρατών πρέπει να βασίζεται στην πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ», υπογράμμισε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Κατά την άποψή της, «η προώθηση μιας μόνιμης, δομικής λύσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής κρίσης θα βοηθούσε να αποκαλυφθεί και στους Παλαιστινίους η μπλόφα της Χαμάς και θα συνέβαλε στην ήττα της».

Παράλληλα, αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, η Μελόνι δήλωσε πως θα υποστηρίξει τη δημιουργία μιας ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να περιπολεί στα θαλάσσια σύνορα.

«Η Ιταλία θα υποστηρίξει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής, σε συμφωνία και συνεργασία με τις βορειοαφρικανικές αρχές», τόνισε η ιταλίδα πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η Ιταλία θέλει επίσης από την ΕΕ να αυηξήσει τα κεφάλαια που διαθέτει για την αντιμετώπιση της μαζικής παράτυπης μετανάστευσης στον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027.

«Τα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή αυξάνουν τους κινδύνους που συνδέονται με την παράτυπη μετανάστευση. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια λογική, πρακτικού τύπου προσέγγιση και είναι σαφές ότι μας προκαλεί ανησυχία το φαινόμενο των μοναχικών λύκων, οι οποίοι δολοφονούν ανθρώπους, στους δρόμους των χωρών μας, επικαλούμενοι των Θεό», δήλωσε ακόμη η Ιταλίδα πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι τις περασμένες ημέρες οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας της εντόπισαν και συνέλαβαν φονταμενταλιστές που ετοίμαζαν επιθέσεις.

Η ίδια υπογράμμισε επίσης ότι, «όσο και αν κάποιοι δεν ήθελαν να το παραδεχθούν, πρέπει να πούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η παράτυπη μετανάστευση μπορεί να συνδέεται με την τρομοκρατία» και για τον λόγο αυτό «πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να σταματήσει τόσο η παράνομη μετανάστευση για της θαλάσσιας οδού, όσο και εκείνη που χρησιμοποιεί, μέσω ξηράς, την βαλκανική οδό».

«Ακριβώς από την βαλκανική οδό, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες μας, υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρείσδυσης και για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να παύσουμε την ισχύ της συμφωνίας του Σένγκεν και να επαναφέρουμε προσωρινά σε ισχύ τους ελέγχους στα σύνορα με την Σλοβενία», εξήγησε. «Στην Ευρώπη πλέον, χάρη και στην προσπάθεια της κυβέρνησής μας, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η μόνη λύση είναι η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων», κατέληξε η Τζόρτζια Μελόνι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: EPA-ANSA)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί