Ιταλία: Καταρρέει η κυβέρνηση Ντράγκι- Δύσκολα τα πράγματα την ώρα της κρίσης

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι κινδυνεύει να καταρρεύσει στην Ιταλία, καθώς το Κίνημα 5 Αστέρων απειλεί να αποσύρει τη στήριξή του στη κυβέρνηση.

Το Κίνημα 5 Αστέρων δεσμεύτηκε να μποϊκοτάρει μια κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση της Ιταλίας σε μια δύσκολη στιγμή για την οικονομία, με τις τιμές της ενέργειας να «καίνε» και το κόστος δανεισμού να αυξάνεται. Απειλείται επίσης η αποφασιστική υποστήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία, καθώς ο Κόντε επέκρινε τις παραδόσεις όπλων και αντ’ αυτού προέτρεψε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος βρισκόταν προηγουμένως στη θέση του Ντράγκι ως πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική κρίση και ότι η κυβέρνηση δεν εισάκουσε τα αιτήματα των Πέντε Αστέρων.

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε εποικοδομητική υποστήριξη σε αυτή την κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Ντράγκι, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να της δώσουμε λευκή επιταγή», είπε ο Κόντε το απόγευμα της Τετάρτης.

Η Γερουσία της Ρώμης θα διενεργήσει ψήφο εμπιστοσύνης την Πέμπτη για μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Η υποστήριξη από άλλα μεγάλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Κόμματος και της Λέγκας, σημαίνει ότι ο Ντράγκι θα κερδίσει την ψήφο της Γερουσίας. Όμως ο Ντράγκι δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του εάν ο Κόντε προχωρούσε με την αποχώρησή του. Ο Ντράγκι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα μετά την ψηφοφορία.

«Εάν ο Ντράγκι φύγει, η Ευρώπη θα χάσει έναν από τους πιο έμπειρους ηγέτες της σε μια κρίσιμη στιγμή, με τις βασικές αποφάσεις να διαφαίνονται για τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις οικονομικές επιπτώσεις του», σχολιάζει το Politico.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ του Ντράγκι και του Κόντε, ο οποίος δέχεται πίεση από έναν συνασπισμό βουλευτών των 5 Αστέρων που πιστεύουν ότι η ομάδα μπορεί να κερδίσει υποστήριξη εγκαταλείποντας την κυβέρνηση και προσχωρώντας στην αντιπολίτευση.

naftemporiki/ scr

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί