Ιστορική έκκληση Πούτιν, Τραμπ, Μακρόν για τον Καύκασο – Εμπόδιο η Τουρκία

«Καίγονται» για άμεση κατάπαυση του πυρός σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή, τι δήλωσε ο Ερντογάν...

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με κοινή τους δήλωση ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας που μάχονται γύρω από το Καύκασο στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιστρέψουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των συνομιλιών.

“Καλούμε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να δεσμευτούν άμεσα και ευθέως χωρίς προϋποθέσεις να αρχίσουν τις συνομιλίες επί της ουσίας της διευθέτησης με την συνδρομή των συμπροέδρων της ομάδας του Μίνσκ του ΟΑΣΕ”, αναφέρεται στην κοινή δήλωση των τριών ηγετώ που συμπροεδρεύουν της Ομάδας του Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία).

“Καλούμε για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων”, αναφέρουν οι πρόεδροι της Ρωσίας των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην κοινή τους δήλωση.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία ιστορικής φύσεως παρέμβαση, δείγμα του πόσο κινδυνεύει να εκτροχιαστεί η κατάσταση στον Καύκασο. Εμπόδιο στις προσπάθειες ειρήνευσης είναι η Τουρκία.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη (01.10.2020) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενοχλημένος, σύμφωνα με πληροφορίες από το κοινό ανακοινωθέν των τριών επανέλαβε το κάλεσμά του στην Αρμενία να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη στην περιοχή, όπου το Αζερμπαϊτζάν και δυνάμεις του θυλάκου, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι, συγκρούονται εδώ και πέντε μέρες.

ΟΜΑΔΑ ΜΙΝΣΚ

Η ομάδα του Μίνσκ είχε συγκροτηθεί το 1992 με σκοπό την διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκεται στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Είναι ηλίου φαεινότερον πως τη δεδομένη στιγμή καμία «μεγάλη δύναμη» δεν βολεύει το ξέσπασμα πολεμικών εστίων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη που χαρακτηρίζονται ως «πυριτιδαποθήκες».

(φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί