Ισπανία: Καταρρακτώδεις βροχές – Ακύρωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων της Μεγάλης Παρασκευής

Πλάνα που μεταδόθηκαν από την ισπανική τηλεόραση έδειξαν τους ανθρώπους να δακρύζουν μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης της πορείας την τελευταία στιγμή

Καταρρακτώδεις βροχές, έπειτα από μήνες ακραίας ξηρασίας, οδήγησαν στην ακύρωση θρησκευτικών εκδηλώσεων της Μεγάλης Παρασκευής, κυρίως στη Σεβίλλη, αφήνοντας πολλούς πιστούς με δάκρυα στα μάτια σε αυτή την πόλη της νότιας Ισπανίας.

Ο δήμαρχος της Σεβίλλης, Χοσέ Λουίς Σανθ, δήλωσε πως η φετινή “La Madruga” θα είναι μόνο μια “ανάμνηση” “λόγω της βροχής. Μένουν 385 ημέρες για να την αναβιώσουμε στους δρόμους μας στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας της Σεβίλλης το 2025″, έγραψε στο X.

Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που οι έξι νυχτερινές πομπές, στην κορύφωση της εβδομάδας του χριστιανικού Πάσχα, ακυρώνονται λόγω της κακοκαιρίας στην πόλη της Ανδαλουσίας. Η θρησκευτική πομπή είχε ακυρωθεί το 2020 και 2021 λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Γνωστές με την επωνυμία “La Madruga” και “L’Aube”, οι ακολουθίες του μεσονυχτίου και μέχρι την αυγή της Μεγάλης Παρασκευής οργανώνονται από θρησκευτικές αδελφότητες και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από την ισπανική τηλεόραση έδειξαν τους ανθρώπους να δακρύζουν μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης της πορείας την τελευταία στιγμή.

Η βροχή οδήγησε επίσης στην ακύρωση άλλων εκδηλώσεων στο Κάδιθ (νοτιοανατολικά) και στη Σαραγόσα (βόρεια).

Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (AEMET) εξέδωσε έκτακτα δελτία για τις 14 από τις 17 περιφέρειες της χώρας λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, των ανέμων που πνέουν με ταχύτητες μεγαλύτερες των 70 χλμ την ώρα και της τρικυμιώδους θάλασσας.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, Πέμπτη, σε τρία συμβάντα στις ισπανικές ακτές του Ατλαντικού και της Μεσογείου έπειτα από πτώση στη θάλασσα.

“Δεν ήταν δυνατό φέτος”, δήλωσε χθες βράδυ ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, Χουάνα Μορένο, μετά την ακύρωση πολλών εκδηλώσεων λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ο βροχερός καιρός αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, θέτοντας σε κίνδυνο τις άλλες ακολουθίες που προβλέπονται για το Σαββατοκύριακο.

Στην Καταλoνία, οι πιστοί είχαν οργανώσει ακόμη και πορείες και λειτουργίες για να προσευχηθούν ώστε να έρθει βροχή έπειτα από τρία χρόνια χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα η περιφέρεια να κηρύξει την 1η Φεβρουαρίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιβάλλοντας περιορισμούς στη Βαρκελώνη και στα περίχωρά της.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα πραγματοποιούνται στην Ισπανία δεκάδες θρησκευτικές πομπές που έχουν τη ρίζα τους στον Μεσαίωνα, με άρματα πάνω στα οποία τοποθετούνται αγάλματα του Ιησού και της Παναγίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί