Ισλανδία – Έκρηξη ηφαιστείου: «Το να βλέπεις το σπίτι σου να καίγεται σε live μετάδοση, είναι δύσκολο να το διαχειριστείς» – Κάτοικοι σε σοκ

Πολλά σπίτια παραδόθηκαν στη λάβα


Πολλά σπίτια καταστράφηκαν από τη λάβα, μετά την νέα έκρηξη του ηφαιστείου στη νοτιοδυτική Ισλανδία, με τους κατοίκους μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο, να παρακολουθούν από την τηλεόραση τις περιούσιες του να χάνονται.

Πολλά σπίτια παραδόθηκαν στη λάβα – Καλύτερη η εικόνα


Ηφαίστειο στη χερσόνησο Reykjanes εξερράγη την Κυριακή, σημαίνοντας νέο συναγερμό πόλη Γκρίνταβικ. Οι άμυνες που είχαν τοποθετήσει οι τοπικές Αρχές μετά από μια έκρηξη του Δεκεμβρίου παραβιάστηκαν από τη ροή της λάβας, με αποτέλεσμα οικίες να παραδοθούν στις φλόγες.


Ο συναγερμός έληξε τη Δευτέρα, ενώ οι αξιωματούχοι της χώρας λένε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την υπόλοιπη Ισλανδία.

Ο Δρ Μάθιου Ρόμπερτς της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας (ΙΜΟ) δήλωσε στο BBC ότι η κατάσταση κοντά στο Γκρίνταβικ ήταν πιο «χαλαρή» τη Δευτέρα. Πρόσθεσε ότι οι μικροσεισμοί – οι οποίοι δεν γίνονται συνήθως αισθητοί – εξακολουθούν να συμβαίνουν, αλλά ο αριθμός και η έντασή τους μειώνονται.

Συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι από την καταστροφή


Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι του Γκρίνταβικ έχουν συγκλονιστεί από την έκρηξη.

«Το να βλέπεις το σπίτι σου να καίγεται σε ζωντανή μετάδοση είναι κάτι που δεν μπορείς εύκολα να διαχειριστείς», δήλωσε η Unndor Sigurthsson στον ειδησεογραφικό ιστότοπο MBL.

Είπε ότι η οικογένειά της είχε αφήσει πίσω σχεδόν όλα τα υπάρχοντά της όταν απομακρύνθηκαν, παίρνοντας μαζί μόνο ρούχα και κάποια είδη πρώτης ανάγκης.

Μιλώντας στη Mirror, η Harpa Sigurdardottir είπε πως το σπίτι του αδερφού της βρίσκεται στη γραμμή. «Είμαστε όλοι μουδιασμένοι. Είναι πολύ δύσκολο να τα βλέπουμε όλα αυτά. Ο αδερφός μου και η σύζυγός του Ίρις απλά εγκατέλειψαν το σπίτι τους, όταν είδαν πόσο κοντά ήταν η ρωγμή και είδαν τα άλλα σπίτια να καίγονται ολοσχερώς δίπλα τους. Το σπίτι του αδερφού μου είναι ασφαλές προς το παρόν, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και η γη από κάτω είναι σε αναβρασμό. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ζημιά στο σπίτι από τον καπνό. Νιώθουν σαν να μην έχουν άλλες δυνάμεις, σαν να έχουν τρέξει σε μαραθώνιο. Πέρασαν δύο χρόνια χτίζοντας το σπίτι και ζούσαν σε μια γκαρσονιέρα για ένα χρόνο μέχρι να το ολοκληρώσουν».

«Ο ήλιος θα ανατείλει ξανά»


Η πρωθυπουργός Katrin Jakobsdottir δήλωσε πως η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν μια «μαύρη μέρα για όλη την Ισλανδία», αλλά πρόσθεσε ότι «ο ήλιος θα ανατείλει ξανά».

Η έκρηξη της Κυριακής είναι η πέμπτη που λαμβάνει χώρα κατά μήκος της χερσονήσου Reykjanes από το 2021.

Η Ισλανδία βρίσκεται πάνω από τη λεγόμενη μεσοατλαντική ράχη, το όριο μεταξύ της ευρασιατικής και της βορειοαμερικανικής τεκτονικής πλάκας – δύο από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη. Ενώ στη χώρα υπάρχουν 33 ενεργά συστήματα ηφαιστείων.

(με πληροφορίες από ethnos. gr/ photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί