• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ισχυροί «τριγμοί» στην Τουρκία: Υπαινιγμοί για «κρεμάλα» στον Ερντογάν

Ισχυροί «τριγμοί» στην Τουρκία: Υπαινιγμοί για «κρεμάλα» στον Ερντογάν

Τι δήλωσε ο αν. πρόεδρος του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην γείτονα...

Κατά καιρούς έχει γραφτεί πως ο Ερντογάν θα μπορούσε να έχει την τύχη του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ), Ενγκίν Αλτάι, δήλωσε πως εύχεται στον πρόεδρο Ερντογάν να μην έχει το τέλος του Μεντερές, ο οποίος απαγχονίστηκε!

Η δήλωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία.

Ειδικότερα, ευχήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Τρίτης:

«Ο Ερντογάν να μην έχει το τέλος του Μεντερές», δηλαδή του πρωθυπουργού, ο οποίος απαγχονίστηκε μετά το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960.

Αμέσως απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στο twitter λέγοντας: «Φουκαράδες της ιστορίας, ανίδεοι… Ανόητοι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην πολιτική, στη δημοκρατία, το έθνος και εξακολουθούν να βλέπουν το πραξικόπημα ως μέσο ισχύος…».

Ο Μεντερές, όπως και ο Ερντογάν, ενθάρρυνε πρώτα τις «θρησκευτικές εστίες», ενώ εν τέλει αναγκάστηκε να προστατεύσει το κοσμικό καθεστώς. Είχε κατορθώσει να αναζωπυρώσει το πατριωτικό πνεύμα των Τούρκων, πείθοντας τους υποστηριχτές του κόμματός του ότι ο αποδιοπομπαίος τράγος όλων των οικονομικών δεινών της χώρας του ήταν, το ακμάζον ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο Ερντογάν, σε μία νέα εκδοχή, κατηγορεί τους Έλληνες για απομόνωση της Τουρκίας στην Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Τον Μάιο του 1960, ομάδα αξιωματικών υπό τις οδηγίες του Τζελάλ Γκιουρσέλ, κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μεντερές. Ο Μεντερές και πολλά στελέχη της κυβέρνησης του συνελήφθησαν. Καταδικάστηκε σε θάνατο  επειδή επανειλημμένα καταπάτησε το Σύνταγμα της χώρας του….