Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Τετάρτη ότι ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του τελευταίου σάχη του Ιράν, είναι «πολύ ωραίος» τύπος, ωστόσο αμφισβήτησε το κατά πόσον είναι σε θέση να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη ώστε να κυβερνήσει το Ιράν.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έκρινε ακόμη πως υπάρχει πιθανότητα η κληρικαλιστική εξουσία στο Ιράν να καταρρεύσει, επέρριψε την ευθύνη στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία που οδεύει να συμπληρώσει τέσσερα χρόνια, ενώ υποβάθμισε τις επικρίσεις από την παράταξή του σχετικά με ενδεχόμενη έρευνα σε βάρος του προέδρου της κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve, Fed για συντομία), του Τζερόμ Πάουελ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε επανειλημμένα να διατάξει στρατιωτική επέμβαση για να υποστηρίξει τους διαδηλωτές στο Ιράν, όπου σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι στις κινητοποιήσεις που αρχικά είχαν οικονομικά αιτήματα αλλά μεταμορφώθηκαν σε εξέγερση εναντίον του κληρικαλιστικού καθεστώτος. Ωστόσο φάνηκε να διστάζει χθες να υποστηρίξει τον Ρεζά Παχλαβί, ο θανών πατέρας του οποίου είχε ανατραπεί όταν έγινε η ισλαμική επανάσταση του 1979.
«Φαίνεται πολύ ωραίος, αλλά δεν ξέρω πως θα χειριζόταν τις καταστάσεις στη χώρα του. Και δεν βρισκόμαστε εκεί ακόμη», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Δεν ξέρω εάν και κατά πόσον η χώρα του θα αποδεχόταν την ηγεσία του ή όχι», πάντως «αν το έκανε, θα ήταν καλό για μένα».
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη πει την περασμένη εβδομάδα πως δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρεζά Παχλαβί, 65 ετών, που ζούσε εκτός Ιράν ήδη πριν από την ανατροπή του σάχη. Χθες φάνηκε να αμφισβητεί το κατά πόσον θα μπορούσε να κυβερνήσει.
Η αντιπολίτευση στο Ιράν είναι κατακερματισμένη, με διάφορες αντίπαλες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένων κάποιων υποστηρικτών της μοναρχίας. Δεν μοιάζει να έχει ιδιαίτερη οργανωμένη παρουσία στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Για τον Ντόναλντ Τραμπ, παραμένει πιθανή η πτώση της κυβέρνησης στην Τεχεράνη λόγω των μαζικών κινητοποιήσεων, καθώς «κάθε καθεστώς μπορεί να αποτύχει», όπως το βλέπει.
«Είτε πέσει είτε όχι, θα είναι ενδιαφέρουσα χρονική περίοδος», σχολίασε.
Όπως κανείς αντιλαμβάνεται, δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το τι θα γίνει στο Ιράν.
Θα αλλάξει η κυβέρνηση ή θα κάνει υποχωρήσεις και θα παραμείνει;
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-KEYSTONE
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ειδοποιητήρια σε πάνω από 80.000 οδηγούς για τέλη κυκλοφορίας και ανασφάλιστα οχήματα
- Εντόπισαν οβίδα από τον Β’Π.Π. στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
- Ο Τζος Σάφντι αποκάλυψε τον κρυφό ρόλο του Ρόμπερτ Πάτινσον στην ταινία «Marty Supreme»
- Γ. Αυτιάς: Οι 11 διεκδικήσεις για την Ελλάδα το 2026 στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου
- Νέο πρόγραμμα επιδότησης της γυναικείας απασχόλησης με έμφαση στις μητέρες ανήλικων τέκνων
- «Καρφιά» Ντούγκιν για Πούτιν: Είχαμε μπει στο Κίεβο και στο Χάρκοβο, αλλά διστάσαμε
- Ενημέρωση από την γ.γ. βιομηχανίας: Σε ισχύ νέος κανονισμός της ΕΕ για την Ασφάλεια Παιχνιδιών
- Ο Τραμπ εντυπωσιάζεται από παιδί δημοτικού που εξηγεί πώς παράγεται το γάλα – ΒΙΝΤΕΟ
- Χρόνια πολλά Λιακό! Δυνατά και Ελληνικά!
- Μ. Ανατολή: Κάθε δήλωση Τραμπ έχει επίπτωση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου









