Ιράν/Ισραήλ: Η μεγαλύτερη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας από την 11η Σεπτεμβρίου

Τι μεταδίδεται

Ο Mark Zee, ιδρυτής της υπηρεσίας πληροφοριών OpsGroup, δήλωσε στο Reuters ότι το επίπεδο αναστάτωσης που προκλήθηκε από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν συγκρίσιμο με τις συνέπειες της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Δεν έχουμε δει τόσους πολλούς διαφορετικούς εναέριους χώρους κλειστούς από τότε και αυτό δημιουργεί χάος».

Ο Zee αναμένει ότι το κλείσιμο θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες. Ο εναέριος χώρος του Ιράν χρησιμοποιείται από αεροπορικές εταιρείες που πετούν μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Αυτές οι αεροπορικές εταιρείες περιορίζονται πλέον σε δύο εναλλακτικά δρομολόγια, είτε μέσω Τουρκίας είτε μέσω Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας.

Λόγω της κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή, ο εναέριος χώρος πάνω από το Ισραήλ, το Ιράν, την Ιορδανία, το Ιράκ και τον Λίβανο έκλεισε το βράδυ της Κυριακής. Τις επόμενες δύο ημέρες, τουλάχιστον 12 μεγάλες αεροπορικές εταιρείες χρειάστηκε να ακυρώσουν πτήσεις ή να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, όπως η Lufthansa, η Qantas της Αυστραλίας, η United Airlines και η Air India, σύμφωνα με το Reuters .

Η Lufthansa είχε αναστείλει όλες τις πτήσεις προς το Αμμάν, την Βηρυτό, το Ερμπίλ και το Τελ Αβίβ έως και την Δευτέρα. Όλες οι πτήσεις του Ομίλου Lufthansa έπρεπε να αποφύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Ιράκ, ανέφερε η εταιρεία. Από την Τρίτη, ο Όμιλος Lufthansa θέλει να επαναφέρει την «κανονική εναέρια κυκλοφορία» προς αυτούς τους προορισμούς.

Ο εναέριος χώρος στο Ισραήλ άνοιξε ξανά την Κυριακή. Τα αεροδρόμια του Ιράν ξεκίνησαν ξανά τη λειτουργία τους το πρωί της Δευτέρας. Προορισμοί στην Ιορδανία και το Ιράκ είναι ξανά ανοιχτοί!

Το Σάββατο, το Ιράν επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ από το έδαφός του για πρώτη φορά με περισσότερα από 300 drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους. Η Τεχεράνη περιέγραψε την επίθεση ως απάντηση στην επίθεση της 1ης Απριλίου στο προξενείο της στην Δαμασκό. Το Ισραήλ είπε ότι αναχαίτισε περισσότερο από το 99 τοις εκατό των στόχων και περιέγραψε την ζημιά από την επίθεση ως μικρή. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν και πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ.

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί