Ιράν-ΗΠΑ: Η Τεχεράνη επαναλαμβάνει ότι δεν γνωρίζει τίποτε για την τύχη του Ρόμπερτ Λέβινσον

Η Τεχεράνη «δεν γνωρίζει τίποτε» για τον τόπο όπου βρισκόταν ο πρώην πράκτορας του FBI που έχει εξαφανισθεί από το 2007 στο Ιράν, μία ημέρα αφού η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τις ιρανικές αρχές. «Το Ιράν υποστήριζε πάντοτε ότι οι λειτουργοί του δεν έχουν γνώση για τον τόπο όπου […]

Η Τεχεράνη «δεν γνωρίζει τίποτε» για τον τόπο όπου βρισκόταν ο πρώην πράκτορας του FBI που έχει εξαφανισθεί από το 2007 στο Ιράν, μία ημέρα αφού η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τις ιρανικές αρχές.

«Το Ιράν υποστήριζε πάντοτε ότι οι λειτουργοί του δεν έχουν γνώση για τον τόπο όπου βρίσκεται ο κ. Λέβινσον και ότι δεν κρατείται στο Ιράν. Και αυτό δεν έχει αλλάξει», δήλωσε εκπρόσωπος της ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Η οικογένεια του Ρόμπερτ Λέβινσον ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε πληροφορίες από αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πράκτορας του FBI πέθανε κρατούμενος από τις ιρανικές αρχές.

Χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει την αιτία ή τον χρόνο του θανάτου, η οικογένεια αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι εκτιμά ότι συνέβη πριν από την επιδημία Covid-19 που πλήττει το Ιράν.

Ο θάνατος του Ρόμπερτ Λέβινσον, αν επιβεβαιωθεί, κινδυνεύει να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ζήτησε από την Τεχεράνη την απελευθέρωση όλων των αμερικανών πολιτών μπροστά στην απειλή της επιδημίας του κορονοϊού σε πλήρη εξάπλωση στις ιρανικές φυλακές.

Στις αρχές του 2016, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι θεωρεί πως ο Ρόμπερτ Λέβινσον δεν βρίσκεται πια στο Ιράν.

Η Washington Post είχε αναφέρει σε δημοσίευμά της το 2013 ότι ο Μπάρι Λέβινσον, ο οποίος είχε συνταξιοδοτηθεί από το FBI, εργαζόταν για την CIA και βρισκόταν σε αποστολή για την συγκέντρωση πληροφοριών για το Ιράν,.

Οι ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν έχουν καμία πληροφορία για την υπόθεση.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει το 2018 ότι ο Ρόμπερτ Λέβινσον είχε μεταβεί στο Ιράν κάποια στιγμή, και στην συνέχεια έφυγε από την χώρα και ότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει καμία πληροφορία για οτιδήποτε μπορεί να συνέβη μετά την αναχώρησή του από το Ιράν.

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί