Το Ισραήλ, ορκισμένος εχθρός της Τεχεράνης, βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο κινήματα που είναι σύμμαχοι με το Ιράν.
Στις 26 Οκτωβρίου, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, σε αντίποινα για τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.
«Το Ισραήλ επιδιώκει να φέρει τη σύγκρουση στο Ιράν, οφείλουμε να ενεργήσουμε με σύνεση για να μην πέσουμε στην παγίδα του και να μην αντιδράσουμε ενστικτωδώς», δήλωσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ ο Αλί Λαριτζανί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιρανική κρατική τηλεόραση.
Το Ιράν δηλώνει ότι η επίθεσή του την 1η Οκτωβρίου στο Ισραήλ έγινε σε αντίποινα για το φόνο ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Το Ισραήλ προειδοποίησε το Ιράν κατά οποιωνδήποτε αντιποίνων στην επίθεσή του, ενώ η Τεχεράνη υποσχέθηκε να απαντήσει.
«Οι δράσεις και οι αντιδράσεις μας καθορίζονται με στρατηγικό τρόπο, οφείλουμε ως εκ τούτου να αποφύγουμε τις ενστικτώδεις ή συναισθηματικές απαντήσεις και να παραμείνουμε εντελώς λογικοί», πρόσθεσε ο Λαριτζανί.
Ο σύμβουλος του αγιατολάχ εξήρε με αυτήν την ευκαιρία τον εκλιπόντα ηγέτη της λιβανικής Χεζμπολάχ, τον Χασάν Νασράλα, ο οποίος «αποδέχθηκε την εκεχειρία» στον πόλεμο του 2006 κατά του Ισραήλ, και δεν «πήρε μια συναισθηματική απόφαση». Ο Νασράλα σκοτώθηκε από πυρά του Ισραήλ στον Λίβανο στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Την Κυριακή, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους συμμάχους της Τεχεράνης και το Ισραήλ θα μπορούσε να επηρεάσει την απάντηση της χώρας του στα ισραηλινά πλήγματα.
Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που βρίσκεται στην εξουσία στο Ιράν από το 1989, έχει την τελευταία λέξη σε όλες τις στρατηγικές αποφάσεις της χώρας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το Ισραήλ ενέκρινε αμφιλεγόμενο νόμο για θανατική ποινή σε «τρομοκράτες»
- Γ. Στουρνάρας: Δυσκολότερη η διαχείριση αυτής της κρίσης από εκείνη του 2021-22
- Πραγματική «influencer»: Γιαγιά 103 ετών δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να δουλεύει καθημερινά! (BINTEO)
- Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται πως οι συνομιλίες με το Ιράν προχωρούν
- Άρχισε η βεβαίωση κλήσεων από τις κάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης
- Απίστευτος εφιάλτης για γυναίκα στη Φλόριντα: Πώς ένα παγωτό άλλαξε για πάντα τη ζωή της
- Ενεργειακή κρίση: Οι δρόμοι οδηγούν στον Πούτιν – Αυτή η χώρα το έχει καταλάβει
- «Οδοντωτός»: Το ΤΕΕ αναλαμβάνει τη μελέτη για την επαναλειτουργία του
- Ελκυστικά κίνητρα για να πάνε γιατροί στα νησιά της 2ης ΥΠΕ – Τι προβλέπεται για στέγαση, σίτιση και μετακίνηση
- Επαναπατρισμό του 80% των Σύρων που ζουν στη Γερμανία ζήτησε ο Μερτς από τον πρόεδρο της Συρίας









