Ιράκ: Άλλοι οκτώ άνθρωποι εκτελέστηκαν με την κατηγορία της “τρομοκρατίας”

Οι αρχές του Ιράκ εκτέλεσαν οκτώ ανθρώπους

που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για «τρομοκρατία» και για την ένταξή τους στο Ισλαμικό Κράτος, επεσήμαναν σήμερα ιατρική πηγή και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στην επαρχία Ντι Καρ, στο νότιο Ιράκ, δήλωσε ότι οκτώ Ιρακινοί «που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία και ένταξη στο Ισλαμικό Κράτος εκτελέσθηκαν δι’ απαγχονισμού» χθες Πέμπτη στη φυλακή της Νασιρίγια.

Τοπική ιατρική πηγή επιβεβαίωσε ότι τα πτώματα οκτώ εκτελεσθέντων διακομίστηκαν σε δομή υγείας.

Οι οκτώ Ιρακινοί απαγχονίστηκαν «βάσει του άρθρου 4 του αντιτρομοκρατικού νόμου», διευκρίνισε η πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στις 6 Μαΐου 11 άνθρωποι είχαν απαγχονιστεί στην ίδια πόλη με την κατηγορία της «τρομοκρατίας», σύμφωνα με τοπικές πηγές. Ήταν η δεύτερη ομάδα ανδρών που εκτελέστηκε από τα τέλη Απριλίου.

Η εκτέλεση στις 22 Απριλίου 11 ανθρώπων για την ίδια κατηγορία είχε προκαλέσει την ανησυχία των μη κυβερνητικών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη Διεθνή Αμνηστία να καταγγέλλει «την ανησυχητική έλλειψη διαφάνειας» στη δικαστική διαδικασία.

Εδώ και πολλά χρόνια τα ιρακινά δικαστήρια εκδίδουν εκατοντάδες καταδικαστικές αποφάσεις και έχουν επιβάλει τη θανατική ποινή ή ισόβια σε πολλούς ανθρώπους. Βασίζονται στο άρθρο του ποινικού κώδικα που προβλέπει ότι η εσχάτη των ποινών μπορεί να επιβληθεί σε οποιονδήποτε εντάσσεται «σε τρομοκρατική οργάνωση», είτε πολέμησε στις τάξεις της είτε όχι.

Στο παρελθόν το Ιράκ έχει δεχθεί επικρίσεις για τις εκατοντάδες δίκες που πραγματοποιήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και για τις ομολογίες κατηγορουμένων που ελήφθησαν έπειτα από βασανιστήρια ή για την ανεπαρκή νομική εκπροσώπησή τους, σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί