Ο Χέγκσεθ θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στην Κεντρική Αμερική και θα “συναντηθεί με τους ανώτερους αξιωματούχους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και της ασφάλειας χωρών εταίρων σε μια σειρά διμερών συναντήσεων“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Παρνέλ σε ανακοίνωση.
Οι συναντήσεις αυτές αναμένεται να επιτρέψουν να “ενισχυθούν οι συνεργασίες μας με τον Παναμά και με άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, με σκοπό την υλοποίηση του κοινού μας οράματος για ένα ειρηνικό και ασφαλές δυτικό ημισφαίριο”, πρόσθεσε.
Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη αυξήσει την πίεση στον Παναμά, απειλώντας να “ξαναπάρει” τη διώρυγα που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ, εγκαινιάστηκε το 1914 και παρέμεινε υπό αμερικανική κυριαρχία έως το 1999.
Ο Παναμάς πήρε πίσω τη διώρυγα εκείνη τη χρονιά, βάσει συμφωνίας που συνήφθη το 1977 με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Δημοκρατικό Τζίμι Κάρτερ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι οι δύο χώρες που χρησιμοποιούν κυρίως αυτόν τον δίαυλο που συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό ωκεανό, και μέσω του οποίου διέρχεται το 5% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Ο κολοσσός CK Hutchison, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, κατέληξε πρόσφατα σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την πώληση λιμένων που ελέγχει σε αμερικανική κοινοπραξία.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA-BLOOMBERG POOL)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν θα χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις
- Απίστευτο ΒΙΝΤΕΟ: Όρκες αναποδογύρισαν σκάφος!
- Η Ρωσία παρέδωσε στο Κίεβο τις σορούς 1.000 Ουκρανών στρατιωτικών
- Οι Πολωνοί μιλούν τώρα για «αυξημένη δραστηριότητα drones κοντά στη Λευκορωσία»
- Εικόνες απόλυτης παρακμής στις πόλεις των ΗΠΑ, Video
- Πανθεσσαλικό μπλόκο αγροτών στον κόμβο Ε65 της Καρδίτσας – Πώς θα γίνεται η κίνηση των οχημάτων
- Παραίτηση αξιωματούχου μέσα στο Κρεμλίνο
- Σκληρό ΒΙΝΤΕΟ από Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που οδηγός μηχανής «καρφώνεται» σε φορτηγό
- Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Το μήνυμα Βανς προς τους δεξιούς Αμερικανούς
- Συνελήφθη στην Αθήνα καταζητούμενος από την Interpol Σερβίας
Κύρια Θέματα

















