Η κυβέρνηση της Κίνας επιδιώκει να «σβήσει τις αναμνήσεις» της αιματηρής καταστολής στην Τιενανμέν εμποδίζοντας τη διεξαγωγή ολονυκτίας για να τιμηθούν τα θύματα στο Χονγκ Κονγκ σήμερα Σάββατο, ημέρα που συμπληρώνεται η 33η επέτειος, κατήγγειλε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
Την 4η Ιουνίου 1989, το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς έστειλε στρατιώτες και άρματα μάχης να διαλύσουν ειρηνική συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας στην διάσημη πλατεία του Πεκίνου. Το ζήτημα παραμένει ταμπού στην ηπειρωτική Κίνα.
Αποτίνοντας φόρο τιμής στους «θαρραλέους» διαδηλωτές, ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ότι οι ενέργειές τους, και η σφαγή στην Τιενανμέν, δεν θα «ξεχαστούν».
«Σήμερα, ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία συνεχίζει να αντηχεί στο Χονγκ Κονγκ, όπου η ετήσια ολονυκτία για να τιμηθεί η μνήμη της σφαγής της Τιενανμέν απαγορεύθηκε από την Κίνα και τις αρχές του Χονγκ Κονγκ με σκοπό να σβήσουν οι αναμνήσεις εκείνης της ημέρας», πρόσθεσε.
Η αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε χθες Παρασκευή μεγάλο μέρος του πάρκου της Βικτώριας, όπου γινόταν ως το 2019 ολονυκτία με κεριά.
Οι αρχές της πρώην βρετανικής αποικίας προειδοποίησαν λίγο νωρίτερα ότι στους περισσότερους χώρους συγκέντρωσης σε αυτό το εμβληματικό πάρκο επρόκειτο να απαγορευθεί η πρόσβαση από χθες Παρασκευή ως τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο Κυριακή.
Στο παρελθόν, το Χονγκ Κονγκ ήταν η μόνη περιοχή της Κίνας όπου γίνονταν ανεκτές εκδηλώσεις και αποτίσεις φόρου τιμής στα θύματα της 4ης Ιουνίου 1989.
Όμως η ολονυκτία απαγορεύθηκε το 2020 και το 2021, εν ονόματι των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, της αποτροπής της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
«Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις θηριωδίες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από την Κίνα, ειδικά στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιντζιάνγκ και στο Θιβέτ, και να ζητάμε να υπάρξει λογοδοσία», υποσχέθηκε ο κ. Μπλίνκεν.
photo vid scr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται τρεις παραστάσεις του ΚΘΒΕ λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων του
- Θεσ/νίκη: Χειροπέδες σε Έλληνα καταζητούμενο για μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής σχεδόν 30 εκατ. ευρώ
- Μέγαρο Μουσικής: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την αρχή του 2026 – Τον Φεβρουάριο το αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ
- Γεωπολιτική «απόδραση» της Ρωσίας μέσω Ιράν – Τεράστια εξέλιξη για την Μόσχα
- Παρίσι: Η διεύθυνση του Λούβρου ανακοίνωσε πως το μουσείο λειτουργεί εν μέρει, παρά την απεργία
- Θεσσαλονίκη: Το ρομπότ Pepper μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους – Δείτε βίντεο
- ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές 487,9 εκατ. – Επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέχρι 31/12
- Βενεζουέλα: Απέπλευσαν δύο τάνκερ με υποπροϊόντα πετρελαίου
- ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες
- Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 2026 –2030: Οδικός χάρτης για ένα ασφαλές ψηφιακό μέλλον στην Ελλάδα









