ΗΠΑ: Η έγκαιρη καταβολή ενοικίου o μεγαλύτερος πονοκέφαλος για πολλούς Αμερικανούς το 2023

Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας

Ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθούσε να προβληματίζει τα περισσότερα νοικοκυριά στις ΗΠΑ στα τέλη του 2023, παρότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούσαν. Οι περισσότεροι Αμερικανοί δήλωσαν πως η οικονομική τους κατάσταση είχε αλλάξει ελάχιστα το προηγούμενο 12μηνο. Ωστόσο, ειδικότερα οι οικογένειες με παιδιά ανέφεραν επιδείνωση των οικονομικών τους.

Σχεδόν το 72% των ενηλίκων Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα έλεγε τον Οκτώβριο του 2023 ότι τα πήγαινε τουλάχιστον ικανοποιητικά σε οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Fed. Το ποσοστό ήταν το μικρότερο από το 2016 και σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με το 78% του 2021, αν και συγκριτικά με το 73% του 2022 η μεταβολή δεν ήταν αξιόλογη.

Στην ίδια ερώτηση το ποσοστό των οικογενειών με παιδιά που δήλωσε πως τα πήγαινε τουλάχιστον ικανοποιητικά σε οικονομικό επίπεδο υποχώρησε στο 64%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015.

Ο πληθωρισμός παρέμενε η βασικότερη οικονομική ανησυχία, σύμφωνα με την έρευνα της Fed. To 65% των ενηλίκων έλεγε ότι η ακρίβεια είχε επιδεινώσει την οικονομική του κατάσταση, παρότι οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν σημαντικά από περίπου 9% τον Ιούνιο του 2022 σε κάτω από 4% την περίοδο κατά την οποία διενεργήθηκε η έρευνα. Ένα 34% είπε ότι το μηναίο εισόδημα της οικογένειας είχε αυξηθεί το προηγούμενο έτος, με το 38% να επισημαίνει ότι αυξήθηκαν επίσης οι οικογενειακές δαπάνες.

Περίπου το 63% των ενηλίκων Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι θα μπορούσε να καλύψει μια υποθετική δαπάνη 400 δολαρίων για μια έκτακτη ανάγκη χρησιμοποιώντας μετρητά ή πλαστικό χρήμα. Το ποσοστό αυτό ήταν αμετάβλητο σε σύγκριση με το 2022, αλλά αισθητά μειωμένο συγκριτικά με το 68% του 2021.

Η έγκαιρη καταβολή ενοικίου για κατοικία αποτελούσε το 2023 μεγαλύτερο πονοκέφαλο για πολλούς Αμερικανούς σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Σχεδόν ένας στους πέντε (19%) δήλωσε ότι χρωστούσε ενοίκιο (ή ενοίκια) στη διάρκεια του 2023, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 17% του 2022.

Τα ενοίκια ήταν άλλωστε ένας από τους λόγους που ο πληθωρισμός δεν υποχώρησε όσο ήλπιζαν οι αρμόδιοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed. Το μέσο μηνιαίο μίσθωμα για ενοικίαση κατοικίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε το 2023 κατά 10% στα 1.100 δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έρευνα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), η οποία διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, συμμετείχαν 11.000 πολίτες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί