ΗΠΑ για το μέτωπο της Ταϊβάν: «Η Κίνα γίνεται όλο και πιο επιθετική»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί για να διαχειριστούν τις εντάσεις με την Κίνα και να αποτρέψουν μια σύγκρουση, παρότι το Πεκίνο γίνεται πιο επιθετικό στην περιοχή της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων: από την Ταϊβάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα μέχρι τη στρατιωτική δραστηριότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες Παρασκευή οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, εκφράστηκε η κοινή βούληση για καλύτερη διαχείριση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Πεκίνου, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια ένδειξη για αξιοσημείωτη πρόοδο στην επίλυση των διαφορών τους.

Απευθυνόμενος στον Διάλογο της Σάνγκρι-Λα, του μεγαλύτερου φόρουμ για την ασφάλεια στην Ασία, ο Λόιντ Όστιν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η Κίνα υιοθετεί μια πιο πιεστική και επιθετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις εδαφικές της διεκδικήσεις», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν της ανήκει και έχει δεσμευτεί να την κατακτήσει δια της βίας αν χρειαστεί.

Ο Όστιν δήλωσε ότι υπήρξε μια «ανησυχητική» αύξηση του αριθμού των επικίνδυνων και αντιεπαγγελματικών επεισοδίων μεταξύ κινεζικών αεροσκαφών ή πλοίων και άλλων από ξένες χώρες.

Ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος αναχαίτισε επικίνδυνα τον Μάιο ένα αυστραλιανό αεροσκάφος στρατιωτικής επιτήρησης πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Καναδά κατήγγειλε ότι κινεζικά μαχητικά παρενόχλησαν καναδικά αεροσκάφη που εκτελούσαν περιπολίες στο πλαίσιο της επίβλεψης για την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Η Ταϊβάν διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για επανειλημμένες παραβιάσεις (από αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας) της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ). Ο Όστιν επεσήμανε ότι τέτοιου είδους πτήσεις κινεζικών αεροσκαφών έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε χθες Παρασκευή τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους και κατήγγειλε τους «παράλογους» ισχυρισμούς της Κίνας περί κυριαρχίας. «Η Ταϊβάν δεν υπήρξε ποτέ υπό τη δικαιοδοσία της κινεζικής κυβέρνησης και ο λαός της δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές βίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζοάν Ου.

Ο Λόιντ Όστιν τόνισε ότι η αμερικανική πολιτική σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν είναι αντίθετη σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo.

«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Αλλά δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για την Κίνα», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και συμπλήρωσε: «Θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να διαχειριστούμε αυτές τις εντάσεις με υπευθυνότητα, για να αποτρέψουμε τη σύγκρουση και να επιδιώξουμε την ειρήνη και την ευημερία».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τον προηγούμενο μήνα ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στρατιωτικά αν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, αν και η αμερικανική κυβέρνηση έχει έκτοτε ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική του Λευκού Οίκου δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά το ζήτημα. Η Ουάσινγκτον έχει επί σειρά ετών υιοθετήσει μια πολιτική στρατηγικής ασάφειας σχετικά με το αν θα υπερασπιζόταν με στρατιωτικά μέσα την Ταϊβάν.

Το ζήτημα της Ταϊβάν κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχαν οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας. «Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Αποτελεί ζήτημα διεθνούς ενδιαφέροντος», δήλωσε ο Όστιν.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί