ΗΠΑ: Έρευνα ξεκίνησε για τον θάνατο μαύρου εφήβου τον οποίο πυροβόλησε αστυνομικός στην Ουάσινγκτον

Αν αυτό είχε συμβεί επί προεδρίας Τραμπ τι θα ακολουθούσε;

Η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη στις ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο ενός μαύρου εφήβου, τον οποίο πυροβόλησε αστυνομικός τον Μάρτιο στην Ουάσινγκτον, αφού το υλικό από τις κάμερες που έφεραν οι αστυνομικοί ώθησε την οικογένεια του θύματος να ζητήσει να του ασκηθούν διώξεις.

Ο 17χρονος Νταλανέο Μάρτιν κοιμόταν στη θέση του οδηγού μέσα σε ένα κλεμμένο, σταθμευμένο αυτοκίνητο στις 18 Μαρτίου, όταν αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο.

Εικόνες από τις κάμερες που έφεραν οι αστυνομικοί, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, τους δείχνουν να πλησιάζουν το αυτοκίνητο για να βγάλουν από μέσα τον οδηγό. Ένας μέλος της αστυνομίας Πάρκων πήδηξε στο πίσω κάθισμα και φώναξε: «Αστυνομία, μην κινείσαι. Μην κινείσαι. Μην κινείσαι». Ο οδηγός ξεκίνησε το αυτοκίνητο και έφυγε με τον αστυνομικό να βρίσκεται στο πίσω κάθισμα.

«Σταμάτα, άσε με να βγω. Άσε με να φύγω», ακούγεται να λέει ο αστυνομικός. «Σταμάτα, σταμάτα αλλιώς θα πυροβολήσω». Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ακούγονται πυροβολισμοί.

Ο 17χρονος πέθανε επί τόπου και ένα όπλο εντοπίστηκε μέσα στο όχημα. Το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε κοντινό σπίτι και ο αστυνομικός βγήκε από αυτό σώος.

Τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν τους αστυνομικούς να συζητούν για το πώς να συλλάβουν τον έφηβο, ο οποίος έχει αποκοιμηθεί με αναμμένη τη μηχανή. Συζητούν αν θα πρέπει να κόψουν το πλαστικό που καλύπτει το ένα παράθυρο και να του βάλουν χειροπέδες προτού φύγει με το αυτοκίνητο.

Μέλος της μητροπολιτικής αστυνομίας της Ουάσινγκτον ακούγεται να συστήνει στους συναδέλφους του της αστυνομίας πάρκων: «Σας παρακαλώ μην παγιδευτείτε μέσα (στο αυτοκίνητο)».

Δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, ενώ ο επικεφαλής του συνδικάτου εργαζομένων στην αστυνομία πάρκων Κένεθ Σπένσερ υπερασπίστηκε τον συνάδελφό του που βρέθηκε στο πίσω κάθισμα μιλώντας στην Washington Post: «Υπήρχε νόμιμος λόγος για να βρίσκεται στο πίσω κάθισμα, η χρήση βίας ήταν δικαιολογημένη και το συνδικάτο στηρίζει τις ενέργειες του αστυνομικού».

«Η απώλεια ζωής είναι πάντα τραγική, αλλά κυρίως σπαραξικάρδια όταν αφορά ένα παιδί», σχολίασε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουάσινγκτον σε ανακοίνωσή του, με την οποία επισημαίνει ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό. Χαρακτήρισε μάλιστα το υλικό από τις κάμερες των αστυνομικών «εξαιρετικά σοκαριστικό».

Ο Τζέιντ Μάθις, δικηγόρος της οικογένειας Μάρτιν, δήλωσε στην Washington Post ότι η αρχική αντίδρασή τους στο βίντεο ήταν τα δάκρυα, τα οποία όμως γρήγορα ακολούθησε η οργή.

«Αλλά επίσης ήταν μια ανακούφιση διότι είχαν περισσότερες απαντήσεις από όσες προηγουμένως», πρόσθεσε.

Ο Μάθις τόνισε ότι η οικογένεια του Μάρτιν θέλει να εντοπιστεί ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον γιο τους, να αποπεμφθεί από το σώμα και να του ασκηθούν διώξεις.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί