Ήταν η πρώτη επιβεβαίωση από επίσημα χείλη για αυτές τις συνομιλίες στο σουνιτικό βασίλειο, μετά από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για το ζήτημα αυτό.
«Θα πάω απόψε», είπε ο Γουίτκοφ για το ταξίδι του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News. «Θα μεταβώ εκεί μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και θα έχουμε συναντήσεις υπό τις οδηγίες του προέδρου και ελπίζουμε ότι θα καταγράψουμε κάποια πραγματικά καλή πρόοδο».
Οι επερχόμενες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία θα είναι από τις πρώτες υψηλού επιπέδου πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων εδώ και χρόνια. Αυτές έχουν σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για μια συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ουκρανοί ηγέτες και αξιωματούχοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει δημόσια την απογοήτευση και τη δυσφορία τους που η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ τους απέκλεισαν από ορισμένες διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν προσκλήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία, με το Κίεβο να έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεσμευτεί από καμία συμφωνία που θα προκύψει από οποιεσδήποτε συζητήσεις που θα γίνουν στο Ριάντ.
Ο Γουίτκοφ διαφώνησε ότι οι Ουκρανοί έχουν αποκοπεί από τις συνομιλίες με τους Ρώσους. Στη συνέντευξή του στο Fox τόνισε ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο δεν είπε αν οι Ουκρανοί έχουν προσκληθεί στις συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία.
«Δεν νομίζω ότι αφορά τον αποκλεισμό κανενός», είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή. «Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συμπερίληψη όλων», συμπλήρωσε.
Χθες ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ Μακόλ δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο Βαλτς και ο Γουίτκοφ, θα ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία για να έχουν ειρηνευτικές συνομιλίες για το ουκρανικό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ – EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Άλμα 86% στις ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο το 2025 σε σχέση με το 2023 – Ξεπέρασαν τα 2,71 δις
- ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία ΕΕ – Mercosur: Ο Μητσοτάκης είναι το ίδιο «πρόσωπο» με την φον ντερ Λάιεν
- Βίντεο – σοκ: Μωρό στη Ρωσία πέφτει από ύψος 30 μέτρων – Νοσοκόμες το έσωσαν με ένα παλτό!
- Επίθεση στο Ιράν: Σειρήνες στο Μπαχρέιν, όπου σταθμεύει ο 5ος αμερικανικός στόλος
- Στα χαμένα ο Τζο Μπάιντεν! Δείτε τι έκανε με το κινητό τηλέφωνο άγνωστης, vid
- Εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ, vid
- Κυρ. Μητσοτάκης για Τέμπη: “Θυμόμαστε και διδασκόμαστε – Τιμούμε και δρούμε”
- Μουντιάλ 2026: Ειδική αποστολή της FIFA στο Μεξικό για την ασφάλεια ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου
- Έτοιμος να… αναλάβει την ηγεσία του Ιράν δηλώνει ο γιος του τελευταίου σάχη
- Άδειασε ξανά από αεροπλάνα η Μ. Ανατολή, vid
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
ΑΔΕΔΥ
ΚΗΦΙΣΟΣ
ΝΕΟΙ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΝΦΙΑ
ΒΡΟΧΕΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΜΜ
ΓΙΟΡΤΗ
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ









