ΗΠΑ: Αλλάζουν όλα μετά τις δηλώσεις Μακρόν – Για νέα Ευρώπη μιλά η Πολωνία

Η επίσκεψη του Πολωνού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και οι πολλές «αιχμές» για Μακρόν.

Σε ακριβώς αντίθετη μήκος κύματος από τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki. Ο Morawiecki χρησιμοποίησε το ταξίδι του στις ΗΠΑ για να μιλήσει για την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής και ουσιαστικά να πει πόσο χρειάζεται η Γηραιά Ήπειρος τις ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρο – ο οποίος προσπάθησε να θέσει κάποια απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών σε οποιαδήποτε μελλοντική αντιπαράθεση με την Κίνα για την Ταϊβάν, ζήτησε την ενίσχυση της «στρατηγικής αυτονομίας» της ηπείρου – ο Πολωνός ηγέτης υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της συμμαχίας μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα του θεωρείται ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Αντί να οικοδομήσουμε στρατηγική αυτονομία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτείνω μια στρατηγική εταιρική σχέση μαζί τους», είπε πριν ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον.

«Δεν βλέπω εναλλακτική και βρισκόμαστε απολύτως στο ίδιο μήκος κύματος, ώστε να οικοδομήσουμε μια ακόμη στενότερη συμμαχία με τους Αμερικανούς. Αν οι χώρες στα δυτικά της Πολωνίας το καταλαβαίνουν λιγότερο αυτό, αυτό οφείλεται πιθανότατα λόγω ιστορικών συνθηκών», δήλωσε ο ίδιος.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, η οποία έχει περάσει δεκαετίες «βασανισμένη» από την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της, η Πολωνία είναι ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Αμερικής στο μπλοκ.

Η Βαρσοβία πίεζε σκληρά εδώ και χρόνια για την ύπαρξη αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της και πολλές από τις τελευταίες συμβάσεις όπλων της έχουν πάει σε αμερικανικές εταιρείες.

Υπέγραψε συμφωνία 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος για την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας αρμάτων μάχης Abrams και συμφώνησε επίσης να δαπανήσει 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μαχητικά αεροσκάφη F-35.

«Αιχμές για Μακρόν»

«Χαίρομαι που αυτή η πρόταση για μια ακόμη βαθύτερη στρατηγική εταιρική σχέση είναι κάτι που βρίσκει τόσο πρόσφορο έδαφος εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφορες έννοιες οι οποίες διατυπώνονται από άλλους στην Ευρώπη, έννοιες που δημιουργούν περισσότερες απειλές, περισσότερα ερωτηματικά…», είπε ο Morawiecki.

«Η Πολωνία προσπαθεί να διατηρήσει την πιο κοινή λογική που βασίζεται σε μια στενή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για την Πολωνία».

Η Πολωνία δίνει πρόσβαση στους δρόμους, τους σιδηρόδρομους και τα αεροδρόμιά της για τη διοχέτευση όπλων, πυρομαχικών και άλλης βοήθειας στην Ουκρανία.

Αυτό όπως είναι φυσικό, οδήγησε στη μετατόπιση των αντιλήψεων για την Πολωνία – που πριν από τον πόλεμο θεωρούνταν ένα όλο και πιο περιθωριακό μέλος της δυτικής λέσχης χάρη σε ζητήματα παραβίασης του κράτους δικαίου, σε μια βασική χώρα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Η Βαρσοβία θεωρεί επίσης τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ως δικαιολογία της μακροχρόνιας υποψίας της για τον ιστορικό της εχθρό και δεν διστάζει να κουνήσει το δάχτυλο στο Παρίσι και το Βερολίνο επειδή ισχυρίζεται ότι έκαναν λάθος σχετικά με την απειλή που θέτει το Κρεμλίνο.

Η “παλιά Ευρώπη” και η “νέα Ευρώπη”

«Η παλιά Ευρώπη πίστευε σε μια συμφωνία με τη Ρωσία, η παλιά Ευρώπη όμως απέτυχε», επεσήμανε ο Morawiecki σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις. «Αλλά υπάρχει μια νέα Ευρώπη – η Ευρώπη που θυμάται τι ήταν ο ρωσικός κομμουνισμός. Και η Πολωνία είναι ο ηγέτης αυτής της νέας Ευρώπης».

(με πληροφορίες από ieidiseis. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί