Το Κοινοβούλιο επρόκειτο να ακυρώσει σήμερα την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που αφορούσε την ηλικία των υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές. Με βάση την απόφαση αυτήν ο νεότερος γιος του Ουιντόντο, ο Καεσάνγκ Πανγκεράπ, 29 ετών, δεν είχε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα.
Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν έξω από το Κοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρός του ανακοίνωσε ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση του εκλογικού νόμου εγκαταλείπεται, τουλάχιστον για αυτές τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο. «Αποφασίστηκε επισήμως ότι η αναθεώρηση του νόμου για τις περιφερειακές εκλογές δεν μπορεί να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή αναθεώρηση ματαιώνεται» είπε στους δημοσιογράφους ο Σούφμι Ντάσκο Αχμάντ.
Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και φώναζαν συνθήματα κατά του Ουιντόντο, ο οποίος θα αποχωρήσει από το αξίωμά του τον Οκτώβριο. Νέος πρόεδρος της Ινδονησίας έχει εκλεγεί από τον Φεβρουάριο ο νυν υπουργός Άμυνας Πραμπόβο Σουμπιάντο.
Μια χούφτα διαδηλωτές ανέτρεψαν έναν φράκτη και επιχείρησαν να διεισδύσουν στο Κοινοβούλιο αλλά η αστυνομία τους απέτρεψε, χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση και δακρυγόνα. «Ήρθα εδώ σήμερα επειδή η χώρα μου είναι στο χείλος της καταστροφής. Οι βουλευτές εξαπάτησαν τον λαό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 64χρονος Μουχάμαντ Σάλεχ Ζακαρία.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Γιογκιακάρτα, το Μακάσαρ, το Μπαντούνγκ και το Σεμάρανγκ.
«Η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα υπάρξει παραπληροφόρηση ή συκοφαντίες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν το χάος και τη βία» σχολίασε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Χασάν Νάσμπι.
Οι σημερινές ταραχές σημειώνονται λίγους μήνες αφού το μεγαλύτερος γιος του Ουιντόντο, ο Γκιμπράν Ρακαμπούμινγκ Ράκα, 36 ετών, εξελέγη αντιπρόεδρος της Ινδονησίας –ο νεότερος που έχει εκλεγεί ποτέ σε αυτό το αξίωμα– τροφοδοτώντας τις κατηγορίες περί νεποτισμού.
Ο Καεσάνγκ, ο μικρότερος γιος, διεκδικούσε ένα σημαντικό αξίωμα στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές. Οι σύμμαχοι του προέδρου προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο για να παρακάμψουν τον εκλογικό νόμο που ορίζει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών.
«Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι με τη χειραγώγηση του δημοκρατικού συστήματος», εξήγησε ο Ίκα Ιντρίς, ένας ειδικός σε θέματα πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μόνας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μετά από 30 χρόνια έφερε την ελπίδα σε ένα μικρό χωριό της Ιταλίας
- Εκτροχιάστηκε επιβατική αμαξοστοιχία που μετέφερε 241 επιβάτες στο νότιο Μεξικό
- Κόπα Άφρικα: Τερματοφύλακας κατέρρευσε την ώρα του αγώνα
- Ο Νικ Κύργιος νίκησε την Σαμπαλένκα στην “Μάχη των Φύλων”, vid
- Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι: «Θα υπάρξει συμφωνία αλλιώς θα σκοτωθούν επιπλέον εκατομμύρια άνθρωποι»
- Απίθανο βίντεο: Δύο Ρώσοι άναψαν πυροτεχνήματα…μέσα σε ασανσέρ!
- Φωτιά τώρα σε διαμέρισμα στην Τούμπα Θεσσαλονίκης – ΒΙΝΤΕΟ
- Κρεμλίνο: Πούτιν και Τραμπ πιστεύουν ότι η Ουκρανία πρέπει να λάβει απόφαση για το Ντονμπάς
- Κ.Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει όρια στην προπαγάνδα, στο ψέμα και τη διαστρέβλωση
- Σουρινάμ: Άνδρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου εννέα ανθρώπους









