Ινδία: Ζητούν να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα – «Εκατοντάδες οι νεκροί» λόγω καύσωνα

Το Εφετείο του Ρατζαστάν ζήτησε από την ινδική κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης για το δριμύ κύμα καύσωνα που πλήττει την Ινδία εδώ και πολλές ημέρες και το οποίο «έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους».

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ινδία θα πρέπει να κηρύξει «εθνικές καταστροφές» τα προσεχή κύματα καύσωνα, πράγμα που θα επιτρέψει την επιστράτευση των υπηρεσιών ασφαλείας όπως και στις άλλες φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, κυκλώνες).

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι αρχές απέτυχαν στην λήψη των κατάλληλων μέτρων για την προστασία του πληθυσμού από τον καύσωνα και έδωσε εντολή στην κυβέρνηση του Ρατζαστάν να απελευθερώσει πόρους για την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των ανθρώπων που πέθαναν λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

«Εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών υπό μορφή καύσωνα, εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του μήνα», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

«Δεν έχουμε plan Β στον οποίο θα μπορούσαμε να εγκατασταθούμε…Αν δεν λάβουμε τώρα αυστηρά μέτρα, θα χάσουμε την ευκαιρία να δούμε τα παιδιά μας να ευημερούν», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Η Ινδία πλήττεται εδώ και αρκετές ημέρες από ακραίες θερμοκρασίες, πολύ υψηλότερες των 45°C σε πολλές μεγάλες πόλεις.

Το επιβεβαιωμένο εθνικό ρεκόρ των 51°C καταγράφηκε το 2016 στο Φαλόντι, στα όρια της ερήμου Θαρ στο Ρατζαστάν.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί