Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών, καταγράφηκε στην κεντρική Ιαπωνία νωρίς σήμερα το πρωί, χωρίς πάντως να κριθεί πως έπρεπε να κηρυχθεί συναγερμός για τσουνάμι.
Η σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 06:31 (τοπική ώρα· 00:31 ώρα Ελλάδας), έγινε περισσότερο αισθητή στη χερσόνησο Νότο, η οποία ήδη επλήγη από ισχυρό σεισμό (7,5 βαθμών) την 1η Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 230 άνθρωποι.
Κατά το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, οι αρχές δεν έχουν λάβει πληροφορίες για θύματα ή ζημιές ως αυτό το στάδιο.
Μετασεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών καταγράφτηκε κάπου 10 λεπτά μετά τον κύριο, ανέφερε η JMA.
Το NHK κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ήρεμοι και προσεκτικοί· σημειώθηκαν ιδίως πτώσεις αντικειμένων, την ώρα που αρκετός κόσμος ξεκινούσε την ημέρα του.
Το αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας, στο υπέδαφος του οποίου τέμνονται τεκτονικές πλάκες, κατά μήκος του «δακτυλίου της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι ανάμεσα στα κράτη με την πιο έντονη σεισμική δραστηριότητα στην υφήλιο και, στην προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες, εφαρμόζεται εξαιρετικά αυστηρός οικοδομικός κανονισμός. Γίνονται επίσης συχνά εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Κάπου 2.227 σεισμοί 1 βαθμού ή μεγαλύτεροι στην ιαπωνική επτάβαθμη κλίμακα σίντο καταγράφτηκαν στο αρχιπέλαγος το 2023, οι 19 εκ των οποίων είχαν μέγεθος 6 βαθμών ή μεγαλύτερο, σύμφωνα με την JMA.
Ο ισχυρότερος σεισμός που καταγράφτηκε ποτέ στην Ιαπωνία ήταν αυτός του Μαρτίου του 2011, μεγέθους 9 βαθμών, στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών του αρχιπελάγους, που ακολουθήθηκε από καταστροφικό τσουνάμι, με τον απολογισμό να φθάνει τους 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους. Το τσουνάμι προκάλεσε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο στην παγκόσμια ιστορία έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ το 1986.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ιράκ: Πληροφορίες για επίθεση με drones και ρουκέτες σε στρατιωτική βάση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης
- Η Ουγγαρία έχει αναστατώσει τους διεθνιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Συνελήφθησαν 5 άτομα για οπαδική επίθεση που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2025 στην Αθήνα
- Χρυσόψαρο οδηγεί ειδικά κατασκευασμένο “αυτοκίνητο” και σπάει ρεκόρ Γκίνες (ΒΙΝΤΕΟ)
- Κ. Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην 1η γραμμή της εξωστρέφειας – Ξεκίνησε η FOOD EXPO 2026
- Άνω των 400 εκατ. βαρελιών αποθεμάτων πετρελαίου θα αποδεσμεύσει στην αγορά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
- Ισραήλ: “Δεν υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού αναχαίτισης” πυραύλων, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή
- Επίθεση με drone σε στρατιωτική βάση στο Κουβέιτ – Καταστράφηκε ιταλικό UAV
- Η χώρα που μπορεί να αλλάξει το «παιχνίδι» ακόμα και αν τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ιράν
- Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΝ Στ. Παπασταύρου για το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ









