ενώ το Λονδίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη για τα πλοία που θα μεταφέρουν τους εκατομμύρια τόνους σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα έχουν εμποδίσει την Ουκρανία που ήταν παραδοσιακά, μία από τις μεγαλύτερες χώρες στην εξαγωγή σιτηρών παγκοσμίως, να εξάγει περισσότερους από 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που παραμένουν αποθηκευμένοι σε σιλό.
Η αρνητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ, με την επισιτιστική κρίση να απειλεί δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
Αξιωματούχοι στη Δύση εκτιμούν ότι η επισιτιστική κρίση μπορεί να έχει διάρκεια δύο ετών.
Η Τουρκία επιδιώκει να διαμεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ του ΟΗΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την οργάνωση ενός πιθανού διαδρόμου ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Μόσχα επιθυμεί την προκαταρκτική άρση μερικών κυρώσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.
“Υπάρχει μία σοβαρή δουλειά να γίνει. Συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους και άλλους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε,” δήλωσε ο Τζόνσον στο Reuters σε μία συνέντευξη στη διάρκεια μιας επίσκεψης του στη Ρουάντα για τη διάσκεψη της Κοινοπολιτείας.
Η ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου έχει αξιολογήσει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την Ουκρανία, ως μία περιοχή υψηλού ρίσκου, αυξάνοντας το κόστος των ναύλων για τη μεταφορά εμπορευμάτων.
Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία εξετάζει όλες τις επιλογές που είναι διαθέσιμες, όταν ρωτήθηκε, αν η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να παρέχει εγγυήσεις για την ασφάλεια των ναύλων της εμπορικής ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
“Αυτό που το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να προσφέρει, περισσότερο από όλα, είναι η εμπειρία που διαθέτει στην ασφάλιση των πλοίων, αλλά και η μεγάλη εμπειρία στη μεταφορά αγαθών σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές,” δήλωσε ο ίδιος.
Σε ερώτηση για το αν η Βρετανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία στην αποναρκοθέτηση της περιοχής, ο Τζόνσον απάντησε: “Ναι, δεν επιθυμώ να εισέλθω σε τεχνικές ή στρατιωτικές λεπτομέρειες, αλλά μπορείτε να το καταλάβετε από όσα έχουμε ήδη κάνει για την διάθεση εξοπλισμού στους Ουκρανούς, προκειμένου να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και σίγουρα μπορούμε να τους οδηγήσουμε σε ένα τεχνικό επίπεδο, βοηθώντας στην αποναρκοθέτηση της Οδησσού.”
Κάθε προσπάθεια αποναρκοθέτησης θα είναι η μεγαλύτερη που έχει επιχειρηθεί από την περίοδο της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ στη δεκαετία του 1980, ενώ η οποιαδήποτε οργανωμένη προσπάθεια αποναρκοθέτησης των ακτών στα ανοιχτά της Ουκρανίας θα απαιτήσει αρκετούς μήνες.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ελευθέρα πάλη: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Κουγιουμτσίδης
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια λίστα με ψώνια 3.500 ετών σε μια απροσδόκητη ανακάλυψη
- Έλον Μασκ εναντίον Βρετανίας! Θα γίνει κάτι στους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων;
- Συναγερμός στην Ινδία για την αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο – 17 νεκροί
- «Αθήνα χωρίς Αυτοκίνητο»: Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου
- Στο Ντουμπάι οι γυναίκες νοιώθουν ασφαλείς να κυκλοφορούν μόνες τους το βράδυ, στη Δύση; vid
- Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν σε αποστολές πάνω από την Πολωνία
- Οι οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις με τις καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες – Εκτός λίστας η Ελλάδα
- Σχέδιο δέκα ημερών για την ευλογιά των προβάτων στην Ελλάδα – Τι συζητήθηκε
- Στη φυλακή ο 42χρονος που κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό
Κύρια Θέματα

















