Η βασίλισσα Ελισάβετ ξεκινά 8ήμερο πένθος -Το τελετουργικό για την κηδεία του πρίγκηπα Φιλίππου

Βαθιά επίδραση θα έχει στη βασίλισσα Ελισάβετ ο θάνατος τού επί 73 χρόνια συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών.

Η βασίλισσα, η οποία κάποτε είχε χαρακτηρίσει τον πρίγκιπα Φίλιππο τη «δύναμη και το στήριγμά» της, θα ξεκινήσει μία περίοδο πένθους 8 ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτής δεν θα υπογράφει για τα νομοσχέδια και οι κρατικές υποθέσεις θα ανασταλούν, σε ένδειξη σεβασμού.

Μετά την κηδεία η βασίλισσα θα συνεχίσει να θρηνεί ιδιωτικά, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες θα συνεχίσει τα καθήκοντά της.

Όπως εξηγεί επίσης η metro.co.uk, είναι απίθανο να υπάρξει δημόσια εμφάνιση της βασίλισσας για έναν μήνα, επειδή ολόκληρη η βασιλική οικογένεια θα εισέλθει σε μία επίσημη περίοδο πένθους για 30 ημέρες.

Ακόμα και μετά από αυτό το διάστημα, η βασίλισσα θα μπορούσε να αποσυρθεί σημαντικά λόγω της απώλειας του δούκα, ο οποίος τον Ιούνιο θα έκλεινε τα 100.

Υπενθυμίζεται ότι η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος βρήκαν καταφύγιο για το διάστημα του lockdown στο κάστρο του Γουίνδσορ, εγκαταλείποντας ακόμα και παραδόσεις, όπως η χριστουγεννιάτικη συγκέντρωση της βασιλικής οικογένεια στο Σάντριγχαμ.

Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, η βασίλισσα περνούσε τις διακοπές της στο Σάντριγχαμ, το Μπαλμόραλ ή στο Γουίνδσορ, περιτριγυρισμένη από τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της. Είναι πιθανό ότι τώρα θα βασιστεί στην υποστήριξή τους, καθώς προετοιμάζεται για τη ζωή χωρίς να έχει στο πλευρό της τον σύζυγό της.

Αφού ο δούκας αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο Γούντφαρμ, ένα ταπεινό εξοχικό σπίτι στο Σάντριγχαμ, όπου η βασίλισσα τον επισκεπτόταν όποτε μπορούσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς αυτό ήταν το μέρος όπου ένιωθαν και συμπεριφέρονταν σαν κανονικοί άνθρωποι.

Ο δούκας περνούσε τον χρόνο του διαβάζοντας, ζωγραφίζοντας, γράφοντας γράμματα και δεχόμενος επισκέψεις από φίλους. Επίσης, επέβλεψε την εγκατάσταση μιας νέας κουζίνας, που ήταν και η πρώτη φορά που εκσυγχρονίστηκε το σπίτι σε 30 χρόνια.

Πού μπορεί να ταφεί ο πρίγκιπας Φίλιππος
Ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι πιθανό να ταφεί στο Frogmore Gardens, έναν κήπο 35 στρεμμάτων όπου κάνει τις βόλτες της η βασίλισσα Ελισάβετ με τα κόργκι της, τα αγαπημένα της σκυλιά. Είναι εκτός ορίων για το κοινό, κάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο για την οικογένεια. Είναι εκεί όπου η βασίλισσα Βικτώρια, προγιαγιά του πρίγκιπα Φιλίππου, έχει ταφεί δίπλα στον σύζυγό της, πρίγκιπα Άλμπερτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιστεύεται ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος θα προτιμούσε μία ιδιωτική κηδεία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, από το Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Σύμφωνα με τη «Mirror», ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε προηγουμένως «εκφράσει την προτίμησή του για κάτι λίγο πιο απλό», όπως είχε επισημάνει η δημοσιογράφος Zahra Mulroy, τονίζοντας ωστόσο ότι δικαιούται μία κηδεία με τιμές ηγέτη κράτους. Όπως σημείωσε η ίδια, είχε μάλιστα ασχοληθεί στενά με τις σχετικές διευθετήσεις.

«Αντί να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, πιστεύεται ότι η σορός του δούκα θα βρίσκεται στο St James’ Palace, όπου η πριγκίπισσα Νταϊάνα βρισκόταν για αρκετές ημέρες πριν από την κηδεία της, το 1997. Δεν θα επιτραπεί στο κοινό να δει τη σορό» υπογράμμισε, ενώ σχετικά με τους καλεσμένους στην κηδεία εξήγησε ότι θα είναι μόνον η οικογένεια, φίλοι και ηγέτες από χώρες της Κοινοπολιτείας αυτοί που θα βρεθούν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίνδσορ.

iefimerida/ photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί