Η Βαρσοβία θέλει να κατάσχει μετοχές της Gazprom στον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού Yamal στην Πολωνία

Η Βαρσοβία θέλει να κατάσχει τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom, ανέφεραν τη Δευτέρα τόσο τα πολωνικά όσο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η κίνηση αφορά το μερίδιο 48% της εταιρείας στην EuroPolGaz, η οποία διαχειρίζεται το πολωνικό τμήμα μήκους 684 χιλιομέτρων του αγωγού φυσικού αερίου Yamal. Το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί μέσω του αγωγού από την χερσόνησο Γιαμάλ στην Σιβηρία μέσω Ρωσίας, Λευκορωσίας και Πολωνίας στην Γερμανία.

Η απόφαση για κατάσχεση των μετοχών της Gazprom φέρεται να ελήφθη από τον υπουργό Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Waldemar Buda μετά από αίτημα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της Πολωνίας. Αυτό αποσκοπεί στην “εγγύηση της ασφάλειας της ζωτικής σημασίας υποδομής [της Πολωνίας]”, σύμφωνα με το υπουργείο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, οι πολωνικές αρχές δήλωσαν ότι η εντολή θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως και να δημιουργήσουν έναν αποδέκτη για την ρωσική εταιρεία για να εξασφαλίσουν την συνέχιση της λειτουργίας της EuroPolGaz, μιας κοινοπραξίας μεταξύ της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου και της πολωνικής PGNiG.

Όπως και η Gazprom, ο πολωνικός ενεργειακός όμιλος PGNiG κατέχει το 48 τοις εκατό, ενώ ένα άλλο 4 τοις εκατό κατέχει η εταιρεία Gas-Trading. Ο αγωγός Yamal μετέφερε σχεδόν το ήμισυ των προμηθειών φυσικού αερίου της Gazprom προς τα δυτικά.

Λόγω των κυρώσεων της Πολωνίας κατά του Ρώσου παραγωγού φυσικού αερίου, η εταιρεία έχει αφαιρεθεί από το καθεστώς του μετόχου στην EuroPolGaz από τον Απρίλιο, εμποδίζοντας τα δικαιώματα ψήφου της και τη δυνατότητα επαναπατρισμού μερισμάτων.

intime

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί