Η ανακάλυψη αποκαλύπτει αρχαίους οικισμούς και δίκτυα επικοινωνίας, παρέχοντας εικόνα για τη ζωή σε ακραία περιβάλλοντα.
Η τεχνητή νοημοσύνη ανακάλυψε αρχαίους πολιτισμούς ηλικίας άνω των 5.000 ετών κρυμμένους κάτω από μερικές από τις μεγαλύτερες ερήμους του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης μιας στην καρδιά της ερήμου του Ντουμπάι, χωρίς τη χρήση ούτε ενός φτυαριού. Στην έρημο του Ντουμπάι, έχουν εντοπιστεί υπολείμματα ανθρώπινης δραστηριότητας άνω των 5.000 ετών, συμπεριλαμβανομένης μιας θαμμένης πόλης.
Η ανακάλυψη στην έρημο του Ντουμπάι αποκάλυψε αρχαίους οικισμούς και δίκτυα επικοινωνίας, υποδεικνύοντας την παρουσία δρόμων και οικισμών.
Οι εξελίξεις στην τηλεπισκόπηση και την ανάλυση δεδομένων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης έχουν μεταμορφώσει την αρχαιολογία, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την αποτελεσματικότητα των ανασκαφών. Η ενσωμάτωση της AI και του ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR) αποδείχθηκε ιδιαίτερα ισχυρή. Η τεχνολογία SAR παρέχει εικόνες υψηλής ανάλυσης δομών θαμμένων κάτω από την επιφάνεια της γης, ικανές να διαπεράσουν φυσικά εμπόδια όπως η άμμος, η βλάστηση και ο πάγος.
Συνδυάζοντας δεδομένα SAR με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, αναλύονται μεγάλες περιοχές για να αποκαλυφθούν μοτίβα που υποδεικνύουν ανθρωπογενείς δομές, μεταμορφώνοντας την εξερεύνηση της ιστορίας αποκαλύπτοντας χαμένους κόσμους χωρίς ανασκαφή. Η τεχνητή νοημοσύνη, μαθαίνοντας από προηγούμενες ανακαλύψεις, αναγνωρίζει γρήγορα σημαντικά χαρακτηριστικά των πολιτισμών και βοηθά τους ερευνητές σε νέες ανακαλύψεις.
«Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην αρχαιολογία είναι σαν να έχουμε μια μηχανή του χρόνου και τώρα μπορούμε να δούμε την ιστορία από εντελώς νέες οπτικές γωνίες, γωνίες που ήταν δύσκολο να φανταστούμε πριν», είπε ένας από τους ερευνητές αυτού του έργου.
Για αιώνες, η μετατόπιση της άμμου και οι σκληρές συνθήκες έχουν κάνει την εξερεύνηση και τη μελέτη αρχαιολογικών χώρων στην έρημο ένα από τα πιο απαιτητικά επιστημονικά πεδία. Τεράστιες και αμμώδεις έρημοι μπορεί να κρύβουν υπολείμματα αρχαίων πολιτισμών κάτω από τους αμμόλοφους τους. Η έρημος Rub’ al Khali, γνωστή ως μία από τις μεγαλύτερες και πιο ακατοίκητες ερήμους στον κόσμο, έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη λόγω της απεραντοσύνης της και της έλλειψης φυσικών χαρακτηριστικών, λαμβάνοντας λίγη προσοχή από τους ερευνητές.
Σε μέρη όπως η Μογγολία, ο συνδυασμός SAR και AI επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν εμπορικές διαδρομές, συμπεριλαμβανομένου του Δρόμου του Μεταξιού.
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σε ολόκληρη τη Γραμμή 6 «Πικροδάφνη – Σύνταγμα» τα δρομολόγια του Τραμ από αύριο Πέμπτη
- Μαγεία από ψηλά! Οι χιονισμένες κορυφές των Ιμαλαΐων σε 34 δευτερόλεπτα, Vid
- Δεν είναι σενάριο ταινίας: Πλούσιοι Δυτικοί πλήρωναν για να σκοτώνουν αμάχους κατά την πολιορκία του Σαράγεβο
- Για νέα εθνική πυξίδα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας
- Ενεργειακές εγκαταστάσεις πλήττονται – Η Ρωσία προειδοποιεί για όλο αυτό που συμβαίνει
- Ρομπότ-δρομέας ξεπέρασε σε ταχύτητα τους περισσότερους ανθρώπους (BINTEO)
- Το 75% των επαγγελματιών του μάρκετινγκ έχει υιοθετήσει το ΑΙ, σύμφωνα με έρευνα
- Σουηδός υπήκοος εκτελέστηκε σήμερα στο Ιράν, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας
- Το ΥΠΕΝ παραχωρεί στο υπ. Προστασίας του Πολίτη έκταση για τη δημιουργία Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων
- Αναβαθμίστηκαν λειτουργίες στο Πληροφοριακό Σύστημα της Επιθεώρησης Εργασίας, σε εφαρμογή του ν. 5239/2025









