Η Ταϊβάν φοβάται πως οι ΗΠΑ θα αποτύχουν! Χαμός στην γεωπολιτική σκακιέρα

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία

Η αδιέξοδη συζήτηση για περαιτέρω βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ταϊβάν, η οποία ποντάρει πολλά στην βοήθεια των Αμερικανών απέναντι στην Κίνα!

 Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Politico, με αφορμή επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στο νησί, ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Γκάλαχερ, επιβεβαίωσε  ότι η Ταϊβάν ανησυχεί εξαιρετικά ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να εγκαταλείψει το Κίεβο, φοβούμενη πως αυτό ίσως συμβεί και με την ίδια. 

Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Στρατηγικού Ανταγωνισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είπε ότι η απουσία του πακέτου βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την χώρα της Ανατολικής Ευρώπης θα είχε επίσης αρνητικές συνέπειες για το Στενό της Ταϊβάν.

«Το αποτέλεσμα στην Ουκρανία είναι σημαντικό όχι μόνο για την αξιοπιστία της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, αλλά και για την αποτροπή στον Ινδο-Ειρηνικό και στα στενά της Ταϊβάν», ειπώθηκε!

Παράλληλα, προσπάθησε να κατευνάσει τις αρχές της Ταϊβάν με σκοπό την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Πως δηλαδή, αν ο πρώην πρόεδρος επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, αυτό δεν θα σημαίνει το τέλος της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν. 

Ο Gallagher τόνισε:

«Ο λαός της Ταϊβάν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν αποφασιστικά την Ταϊβάν, ανεξάρτητα από το πόσο τεταμένες μπορεί να είναι οι εκλογές μας».

Ο Αμερικανός νομοθέτης, εν τω μεταξύ, εξέφρασε την λύπη του για την καθυστέρηση παράδοσης όπλων αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν. Παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί σύντομα και ζήτησε «δημιουργικές» λύσεις. Μεταξύ άλλων, ο Gallagher πρότεινε, μεταξύ άλλων, την μεταφορά της παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο νησί για να επιταχυνθεί η διαδικασία. 

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Δημοκρατικός Ράτζα Κρισναμούρθι είπε ότι οι αρχές στην Ταϊπέι παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η Ταϊπέι θεωρεί ότι μια νίκη για το Κίεβο είναι «εξαιρετικά σημαντική» προκειμένου να στείλει ένα σήμα στο Πεκίνο.

Κατά την επίσκεψή τους στην Ταϊβάν, πέντε αντιπρόσωποι και γερουσιαστές των ΗΠΑ συναντήθηκαν με τον νυν Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν, τον εκλεγμένο ηγέτη Λάι Τσινγκ-τε και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Η Κίνα άσκησε έντονη κριτική στην επίσκεψη των ΗΠΑ στο νησί. 

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-TAIWAN MILITARY NEWS AGENCY

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί