• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Philips προειδοποιεί πως ο προστατευτισμός που επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή κρίσιμου ιατρικού υλικού

Η Philips προειδοποιεί πως ο προστατευτισμός που επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή κρίσιμου ιατρικού υλικού

Οι διευρυμένες προεδρικές εξουσίες επί της βιομηχανικής παραγωγής που εξήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον κορωνοϊό ενδέχεται να συνδαυλίσουν τον προστατευτισμό και να διαταράξουν την τροφοδοσία κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού για την καταπολέμηση της πανδημίας, όπως αναπνευστήρες,

προειδοποιεί σήμερα η ολλανδική τεχνολογική εταιρεία Philips, που διατηρεί δύο εργοστάσια για αναπνευστήρες στην Καλιφόρνια και την Πενσυλβάνια.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Στιβ Κλινκ, αναφερόμενος στην Πράξη που υπέγραψε ο Τραμπ για έκτακτες εξουσίες του πάνω στην παραγωγή–η οποία χρονολογείται από την εποχή του πολέμου στην Κορέα στη δεκαετία του 1950–ώστε να εξασφαλίζει και να επεκτείνει την παραγωγή υλικού από εργοστάσια στις ΗΠΑ, την ώρα που η Philips είχε ανακοινώσει την Κυριακή πως αυξάνει την παραγωγή της για υλικά διάγνωσης και περίθαλψης ασθενών με κορονοϊό.

Ιδιαίτερα είχε ανακοινώσει πως διπλασιάζει την παραγωγή νοσοκομειακών αναπνευστήρων τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ικανοποιήσει την μεγάλη παγκόσμια ζήτηση, ενώ σκόπευε να την τετραπλασιάσει έως το τρίτο τρίμηνο του έτους. Μολαταύτα, οι αναπνευστήρες αυτοί, που η Philips υποσχέθηκε να στείλει στις πιο ευάλωτες περιοχές, κατασκευάζονται στα δύο εργοστάσια στις ΗΠΑ που υπόκεινται στις διατάξεις της Πράξης για την Παραγωγή.

Όπως υποστήριξε ο Κλινκ, παρεμβάσεις του είδους μπορεί όχι μόνον να μειώσουν την τροφοδοσία εκτός των ΗΠΑ, αλλά μπορεί και να στερήσουν την ίδια τη χώρα από αναγκαία υλικά, εάν για ανταπόδοση η Ευρώπη κι η Ασία μειώσουν την εξαγωγή αναγκαίων τμημάτων κι ανταλλακτικών. Ο ίδιος πρόσθεσε πως “η εταιρεία είναι βέβαιη πως μπορεί να επιτύχει τους στόχους της, αλλά μόνο εάν ανταποκριθεί κι όλη η αλυσίδα τροφοδοσίας, καθώς ο αναπνευστήρας έχει πολλά τμήματα, τα οποία έρχονται από όλον τον κόσμο. Ο προστατευτισμός βλαβερή μόνο επίπτωση μπορεί να έχει, είτε επηρεάζει το τελικό, είτε κάποιο ενδιάμεσο στάδιο».

Σε σημερινό tweet του, ο Τραμπ δήλωσε πως η Πράξη για την Παραγωγή είναι εν πλήρη ισχύ, αλλά ακόμη δεν την έχει εφαρμόσει. Λίγο αργότερα, το δίκτυο CNN μετέδωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να προμηθευθεί 60.000 διαγνωστικά πακέτα στο πλαίσιο ενεργοποίησης της Πράξης.

Η Philips ανακοίνωσε πως είναι αισιόδοξη πως η παραγωγή αναπνευστήρων της δεν θα επηρεασθεί, καθώς ο εκτελεστικός της πρόεδρος Φρανς φαν Χούτεν βρίσκεται σε επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση.

photo unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •