Η Ουγγαρία ανακοινώνει απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η απόφαση ελήφθη για την προστασία της τοπικής γεωργίας. Η Ουγγαρία προσχωρεί στις πρόσφατες αποφάσεις της πολωνικής κυβέρνησης, η οποία είχε αναφέρει στο παρελθόν παρόμοιους περιορισμούς.

Το Υπουργείο Γεωργίας της Ουγγαρίας ανακοίνωσε την «προσωρινή απαγόρευση» των εισαγωγών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων από την Ουκρανία, επικαλούμενο την έλλειψη «ουσιαστικών» μέτρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την προστασία των αγορών της ΕΕ από «αποσταθεροποίηση» από την ανεξέλεγκτη ροή φθηνών προϊόντα.

Η ουγγρική κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντα της ουγγρικής γεωργίας», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση το βράδυ του Σαββάτου , ανακοινώνοντας προσωρινή απαγόρευση έως τις 30 Ιουνίου. Η Βουδαπέστη ελπίζει ότι αυτό θα δώσει στις Βρυξέλλες «αρκετό χρόνο για να εφαρμόσουν ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα της ΕΕ για να επανεξετάσουν την πλήρη δασμολογική απαλλαγή για τα ουκρανικά προϊόντα».

Ο κατάλογος των απαγορευμένων προϊόντων θα περιλαμβάνει επίσης «μια σειρά από άλλα αγροτικά προϊόντα», συνεχίζει το υπουργείο.

«Χρησιμοποιώντας μεθόδους παραγωγής που δεν επιτρέπονται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, ως αποτέλεσμα, εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής, η ουκρανική γεωργία, με τις απεριόριστες ευκαιρίες αφορολόγητων και ελεύθερων συναλλαγών, καθιστά αδύνατο για τους αγρότες της ΕΕ να ανταγωνιστούν», δήλωσε ο υπουργός. Γεωργίας István Nagy, εξηγώντας τα «έκτακτα Μέτρα».

Η Πολωνία είχε εισαγάγει παρόμοιους περιορισμούς την προηγούμενη ημέρα , επίσης με την αιτιολογία ότι έπρεπε να προστατεύσει τους ντόπιους αγρότες, προκαλώντας αντιδράσεις από το Κίεβο. Σε μια περαιτέρω κίνηση, η Σλοβακία απαγόρευσε την Παρασκευή την επεξεργασία και την πώληση ουκρανικών σιτηρών με την αιτιολογία ότι ένα επικίνδυνο απαγορευμένο από την ΕΕ φυτοφάρμακο ανακαλύφθηκε σε μια αποστολή 1.500 τόνων του προϊόντος .

Το πρόβλημα προέρχεται από τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες να υποστηρίξει την Ουκρανία επιτρέποντας αδασμολόγητες εισαγωγές από τη χώρα, ενώ το διαφημίζει ως τρόπο ενίσχυσης των εξαγωγών της χώρας σε φτωχότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και την οικονομική στήριξη της Αφρικής. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των εξαγόμενων προϊόντων καταλήγει στην Ανατολική Ευρώπη και πιέζει εκεί τις τιμές της αγοράς.

Τον περασμένο μήνα, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας κάλεσαν την Επιτροπή της ΕΕ να λάβει μέτρα κατά των ουκρανικών γεωργικών εισαγωγών και απαίτησαν την επαναφορά των δασμών σε αντάλλαγμα. Στις αρχές Απριλίου, οι χώρες της ΕΕ ζήτησαν επίσης από τους αξιωματούχους των Βρυξελλών να αγοράσουν πίσω συσσωρευμένα ουκρανικά προϊόντα για «ανθρωπιστικούς» λόγους.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί