Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε την καταδίκη από τις ρωσικές αρχές ενός Αμερικανού για κατασκοπία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν σήμερα την «αγανάκτησή» τους για την καταδίκη στη Ρωσία του Αμερικανοβρετανού Πολ Ουίλαν σε κάθειρξη 16 ετών για κατασκοπία, και απαίτησαν την «άμεση απελευθέρωσή» του.

Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κατήγγειλε μια «μυστική δίκη, με τεκμήρια που κρατήθηκαν μυστικά, και χωρίς τα κατάλληλα δικαιώματα για την υπεράσπιση»

«Έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε πως ο κ. Ουίλαν στερήθηκε των εγγυήσεων που συνδέονται με μια δίκαιη δίκη, τις οποίες η Ρωσία υποτίθεται ότι θα του εξασφάλιζε σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

«Η μεταχείριση του Πολ Ουίλαν από τις ρωσικές αρχές ήταν τρομερή. Η Ρωσία δεν εξασφάλισε στον κ. Ουίλαν μια δίκαιη ακρόαση ενώπιον ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστηρίου και στη διάρκεια της κράτησής του έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο, παραβλέποντας τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, τα οποία ήταν ωστόσο παλαιά, και τον κράτησε απομονωμένο από την οικογένειά του και τους φίλους του, με τρόπο απαράδεκτο», είπε ακόμη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε σήμερα τον 50χρονο πρώην πεζοναύτη που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018 επ’ αυτοφόρω για «κατασκοπία», σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας FSB. Σύμφωνα με την απόφαση, θα εκτίσει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Ο Πολ Ουίλαν κατήγγειλε μια «προσομοίωση δίκης», «μια πολιτική δίκη» και διακήρυξε την αθωότητά του.

(φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί