Η Ουάσινγκτον επιζητεί να απομονώσει τη Ρωσία: Επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέβησαν χθες Σάββατο στη Βενεζουέλα για να συναντηθούν με μέλη της κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η Ουάσινγκτον επιζητεί να απομονώσει τη Ρωσία, ανέφερε η εφημερίδα New York Times.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερη προσοχή στους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, επεσήμανε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Βενεζουέλα μετά την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 θεωρώντας ότι η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από νοθεία . Στη συνέχεια η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον τότε πρόεδρο του κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας το 2019.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εξάλλου σειρά κυρώσεων στη Βενεζουέλα με στόχο να αναγκάσουν τον Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία. Ένα από τα μέτρα αυτά, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2019, εμποδίζει το Καράκας να πουλήσει το αργό πετρέλαιο που διαθέτει – και το οποίο αντιπροσωπεύει το 96% των εσόδων της χώρας—στην αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με τους New York Times, η επίσκεψη αυτή των Αμερικανών αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου στο Καράκας συνδέεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να αντικαταστήσουν μέρος του πετρελαίου που αγοράζουν από τη Ρωσία με αυτό της Βενεζουέλας.

Ο Λευκός Οίκος επεσήμανε την Παρασκευή ότι εξετάζει τρόπους να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία χωρίς να πληγούν οι Αμερικανοί καταναλωτές και διατηρώντας τον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Οι ΗΠΑ είχαν αφήσει να εννοηθεί τον Φεβρουάριο ότι θα ήταν διατεθειμένες να αλλάξουν την πολιτική των κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας, αν προχωρήσουν οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και της αντιπολίτευσης, οι οποίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο αλλά ανεστάλησαν τον Οκτώβριο.

Photo vid screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί