Η οδύσσεια του Ever Given: Η Αίγυπτος κατέσχεσε το πλοίο ζητώντας αποζημίωση – μαμούθ!

Δεν έχει τέλος η περιπέτεια του Ever Given που μετά την προσάραξή του στη Διώρυγα του Σουέζ, τώρα κατασχέθηκε από την Αίγυπτο έως ότου καταβληθεί αποζημίωση - μαμούθ.

Η Αίγυπτος κατέσχεσε το Ever Given, το γιγάντιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που είχε προσαράξει μπλοκάροντας τη διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ, καθώς οι ιδιοκτήτες του «δεν κατέβαλαν το ποσό των 900 εκατομμυρίων δολαρίων», σύμφωνα με το κρατικό μέσο Ahram Gate.
Το ποσό αντιστοιχεί στη συνολική αποζημίωση που ζητά η Αίγυπτος, μεταξύ άλλων για τα χαμένα έσοδα από τα πλοία που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν περάσει από τη διώρυγα, τον εξοπλισμό και τα εργατικά για τις 144 ώρες που χρειάστηκαν για την απελευθέρωση του πλοίου.
Υπενθυμίζεται πως, μετά την αποκόλλησή του, το 400 μέτρων φορτηγό πλοίο ρυμουλκήθηκε στην Great Bitter Lake (μια τεχνητή λίμνη αλμυρού νερού που συνδέεται με τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα μέσω του καναλιού του Σουέζ) όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Εκεί παραμένουν εγκλωβισμένα και τα 25 μέλη του πληρώματός του, όλοι Ινδοί.

Η απόφαση περί κατάσχεσης του Ever Given εκδόθηκε από δικαστήριο στην Ισμαίλια, μια πόλη στη δυτική ακτή του καναλιού. Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Διώρυγας του Σουέζ που αιτήθηκε την κατάσχεση, το αιγυπτικό δίκαιο ναυτικού εμπορίου επιτρέπει την «προληπτική κατάσχεση» πλοίων με μεγάλα χρέη – συμπεριλαμβανομένων και των χρεών από ατύχημα.

«Το πλοίο θα παραμείνει εδώ έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες και καταβληθεί η αποζημίωση. Τη σιγμή που συμφωνήσουν για την απόδοση της αποζημίωσης, θα επιτραπεί ο κατάπλους του πλοίου» ξεκαθάρισε ο Οσάμα Ράμπιε, επικεφαλής της Διοίκησης της Διώρυγας του Σουέζ (SCA).
Το Ever Given είναι ιδιοκτησίας της ιαπωνικής εταιρείας Shoei Kisen Kaisha, αλλά μισθωνόταν από την Evergreen Marine Corp., έναν όμιλο με έδρα την Ταϊβάν. Η γερμανική Bernhard Schulte ήταν υπεύθυνη για την πρόσληψη του πληρώματος.
Η Αίγυπτος δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια από αυτές τις εταιρείες πρέπει να πληρώσει τη ζημία, ωστόσο, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της ιαπωνικής ναυτιλιακής στην Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, η ίδια βρίσκεται «εν τω μέσω διαπραγματεύσεων» με τις Αρχές του Σουέζ ενώ έχει προσφύγει και σε βρετανικό δικαστήριο για τη μείωση της οφειλής.

sputnik/ photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί