Η νέα τάξη πραγμάτων του Πούτιν και των BRICS: Σχεδόν όλος ο πλανήτης θέλει να μπει μέσα

Όλο και περισσότερες χώρες θέλουν να εισέλθουν στους BRICS (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική).

Ωστόσο, η οργάνωση θα πρέπει να προσέξει να μην επαναλάβει τα λάθη της Δύσης καθώς επεκτείνεται. Γιατί έχει την δυνατότητα να γίνει η βάση για την ανάδυση μιας νέας παγκόσμιας τάξης.

Γράφει το Ria Novosti:

Παρόλο που η Δύση τρέφει ελπίδες να διαταράξει τη σύνοδο κορυφής των BRICS που προγραμματίζεται για τα τέλη Αυγούστου στην Νότια Αφρική – δηλαδή να αποτρέψει την συμμετοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω “εντάλματος σύλληψης” από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) που εδρεύει στην Ολλανδία – οι BRICS βρίσκονται στα πρόθυρα μιας μεγάλης επέκτασης. 

Το πρόβλημα με το «ένταλμα σύλληψης» είναι ότι οι αρχές της Νότιας Αφρικής δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής διέξοδο από την παγίδα που έχει στήσει η Δύση: προφανώς θέλουν να καλωσορίσουν τον Ρώσο πρόεδρο στην σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά δεν ξέρουν πώς να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους προς το ICC.

Η χώρα όχι μόνο έχει υπογράψει αλλά και επικυρώσει την διεθνή συνθήκη για την ίδρυση του ICC (σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την Κίνα και την Ινδία, που δεν έχουν καν υπογράψει την συνθήκη, ή τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, που δεν την έχουν επικυρώσει). Συζητήθηκαν διάφορες επιλογές: αναστολή συμμετοχής, υπαναχώρηση από την σύμβαση, άρνηση αναγνώρισης του «εντάλματος σύλληψης». Όλα αυτά, ωστόσο, θα περιέπλεκαν τις σχέσεις με τη Δύση, και η Νότια Αφρική δεν το θέλει αυτό.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Αυτό επιτρέπει στις δυτικές χώρες να κάνουν εικασίες για την θέση της Νότιας Αφρικής. Η βρετανική Daily Telegraph έγραψε μάλιστα ότι αρκετοί Νοτιοαφρικανοί υπουργοί φέρεται να προσπαθούν να πείσουν τον Πρόεδρο Cyril Ramaphosa να μεταφέρει την σύνοδο κορυφής στην Κίνα. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Naledi Pandor το διέψευσε κατηγορηματικά.

(…)

Το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι πως στα τέλη του καλοκαιριού, η Νότια Αφρική όχι μόνο θα συγκεντρώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G5, αλλά θα φιλοξενήσει επίσης μια συνάντηση με την μορφή “Φίλοι των BRICS”. Έτσι, η συνάντηση περιλαμβάνει όχι μόνο τις πέντε χώρες BRICS (που είναι ήδη μεγάλες και με επιρροή), αλλά τουλάχιστον μια ντουζίνα νέες χώρες. Συνολικά περίπου 30 χώρες έχουν ήδη δηλώσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στους BRICS, αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Περισσότερες από δώδεκα χώρες είναι μάλιστα πολύ πρόθυμες να το κάνουν. 

(…)

Αυτή η πιθανή επέκταση είναι πράγματι εντυπωσιακή, όπως είναι ήδη εμφανές στη συνάντηση των υπουργών των Φίλων των BRICS στο Κέιπ Τάουν αυτές τις μέρες. Στους επικεφαλής διπλωμάτες των πέντε χωρών BRICS προστέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών δώδεκα άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικά σημαντικών κρατών όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Οι Σαουδάραβες επιθυμούν επίσης να ενταχθούν στη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης BRICS. Η ένταξη του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο θα ενισχύσει αναμφίβολα το καθεστώς του. Μάλιστα γίνεται λόγος για την ίδρυση του πετρελαιογουάν – δηλαδή, οι Σαουδάραβες θα πουλήσουν πετρέλαιο στους Κινέζους για γουάν.

Άλλοι υποψήφιοι για την ένταξη των BRICS είναι η Αργεντινή (η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην Λατινική Αμερική), η Βενεζουέλα (η οποία έχει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο), η Νιγηρία και η Αιθιοπία (η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην υποσαχάρια Αφρική), το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές (μερικές από τις πολυπληθέστερες χώρες στον κόσμο). Το Μεξικό και η Ταϊλάνδη εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να ενταχθούν, όπως και μικρότερες χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, η Νικαράγουα και η Συρία. Υπάρχουν επίσης μετασοβιετικά κράτη όπως το Καζακστάν και η Λευκορωσία.

Αλλά ο ισλαμικός κόσμος είναι το μεγαλύτερο δυνητικό ατού των BRICS: σχεδόν όλες οι βασικές περιφερειακές δυνάμεις του 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων θέλουν να ενταχθούν στη μεγάλη πεντάδα. Εκτός από την μοναδική ισλαμική πυρηνική δύναμη – το Πακιστάν – και τη Σαουδική Αραβία, ενδιαφέρονται επίσης η Αίγυπτος, η Ινδονησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Μαλαισία, το Ιράν, η Αλγερία, η Τυνησία και το Μπαχρέιν. Ακόμη και η νατοϊκή Τουρκία έχει στραμμένα τα μάτια στους BRICS. εις βάρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

(…)

Επομένως η μορφή Friends of BRICS θα μπορούσε να μετατραπεί σε BRICS+. Ωστόσο, μια τέτοια οργάνωση με τρεις δωδεκάδες συμμετέχοντες θα διέφερε πολύ από την προηγούμενη μορφή των πέντε δυνάμεων.

Φυσικά, το επίπεδο συντονισμού (πόσο μάλλον η ολοκλήρωση) μεταξύ των πέντε σημερινών μελών των BRICS υστερεί πολύ σε σχέση με αυτό της Δυτικής G7. Ωστόσο, οι BRICS ιδρύθηκαν ως εναλλακτική λύση στο δυτικό σχέδιο παγκοσμιοποίησης. 

(…)

 Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι έξι από τις επτά χώρες της G7 ανήκουν de facto σε έναν –δυτικό– πολιτισμό, ενώ οι BRICS αποτελούνται από πέντε εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς. Τώρα που ξεκίνησε η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και η αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Κίνας έχει αυξηθεί, οι BRICS δεν έχουν άλλον δρόμο: δεν πρέπει απλώς να επεκταθούν, αλλά να γίνουν η εναλλακτική μορφή της παγκοσμιοποιησης.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί