δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία προς το παρόν δεν έχει διαμορφώσει τη στάση της έναντι της τριμερούς αυτής συνεργασίας που πήρε την ονομασία AUKUS, αλλά μελετάει προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες. Παράλληλα υπενθύμισε στο Παρίσι, το οποίο δεν έκρυψε την οργή του για την ακύρωση εκ μέρους της Αυστραλίας της συμφωνίας με την Γαλλία για την κατασκευή 12 συμβατικών υποβρυχίων, την ακύρωση της συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Μόσχα το 2015 για την κατασκευή δύο ελικοπτεροφόρων τύπου Mistral.
«Κατ’ αρχήν πρέπει να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες αυτής της συμμαχίας. Αναμφισβήτητα μελετάμε προσεκτικά τις πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «για να διαμορφώσουμε την θέση μας, πρέπει να καταλάβουμε τους στόχους, τις δεσμεύσεις, τα μέσα. Κατ’ αρχήν πρέπει να απαντήσουμε σ’ αυτά τα ερωτήματα. Προς το παρόν οι πληροφορίες είναι ελάχιστες».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι εξεπλάγην με την αντίδραση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν με αφορμή την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει την συμφωνία με το Παρίσι για την κατασκευή υποβρυχίων, υπενθυμίζοντας την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί όταν η Γαλλία ακύρωσε τη συμφωνία με την Ρωσία για την παράδοση δύο ελικοπτεροφόρων τύπου Mistral.
«Πόθεν η οργή και η λύπη; Η διακοπή συμβολαίων για την Γαλλία, είναι μάλλον μια συνήθης υπόθεση. Το 2015 το Παρίσι ακύρωσε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral. Ή μήπως είναι κακά εκείνα τα μαχαίρια, όταν τα νοιώθεις στην πλάτη σου», έγραψε στο κανάλι της στο Telegram, η Ζαχάροβα.
H Ρωσία και η Γαλλία είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή των δύο ελικοπτεροφόρων Mistral, τον Ιούνιο του 2011. Το πρώτο η Γαλλία έπρεπε να το παραδώσει τον Νοέμβριο του 2014, ωστόσο εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία και της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε την ακύρωση της συμφωνίας. Το καλοκαίρι του 2015 η συμφωνία ακυρώθηκε. Το Παρίσι κατέβαλε στην Μόσχα το πόσο των 949,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ελικοπτεροφόρα στη συνεχεία πωλήθηκαν στην Αίγυπτο.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ν. Κεραμέως: Περισσότερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις μισθών στις αρχές του 2026
- Ο Ζελένσκι έβαλε τα… στρατιωτικά του και πήγε στο μέτωπο, vid
- Προειδοποίηση οδοντιάτρων για παραπλανητικές διαφημίσεις
- Ο απόκοσμος «ανεμοστρόβιλος» που εθεάθη στον Ήλιο, vid
- Ο συνθέτης Μαξ Ρίχτερ χρησιμοποίησε όργανα της ελισαβετιανής εποχής για τη μουσική της ταινίας «Hamnet»
- Η Λάρνακα ορίζεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2030
- ΕΚΤ: Έρχονται νέα «αντίστροφα στρες τεστ» στις τράπεζες για τους γεωπολιτικούς κινδύνους
- Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ: Αστυνομικός σώζει τη ζωή βρέφους στο δρόμο
- Κρήτη: Σύλληψη 45χρονου για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και εργασιακή εκμετάλλευση
- ΑΣΕΠ: Προσωρινά αποτελέσματα για 2.217 θέσεις σε φορείς του Δημοσίου (8Κ/2024)









