“Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις εγκληματικές ενέργειες των ουκρανικών αρχών, που είναι όλο και πιο απάνθρωπες και συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια”, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.
Η Μόσχα σκοπεύει να θέσει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και “άλλων διεθνών οργανισμών”, πρόσθεσε.
Η μερική καταστροφή του φράγματος αυτού, που βρίσκεται μεταξύ των θέσεων των δύο εμπόλεμων πλευρών στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε πλημμύρες οι οποίες έπληξαν τόσο τις ελεγχόμενες από το Κίεβο περιοχές όσο και εκείνες που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.
Η Μόσχα επεσήμανε “τεράστιες ζημιές στη γεωργία της περιοχής και στο οικοσύστημα στις εκβολές του Δνείπερου”, καθώς και προβλήματα υδροδότησης της Κριμαίας, της χερσονήσου την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.
Το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε το Κίεβο ότι είχε “σχεδιάσει εκ των προτέρων και σκόπιμα για στρατιωτικούς σκοπούς” την καταστροφή του φράγματος αυτού.
“Το Κίεβο όχι μόνο υπέβαλε τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα σε μαζικό βομβαρδισμό, αλλά σκόπιμα ανέβασε τη στάθμη του νερού του ταμιευτήρα του Καχόβκα σε κρίσιμο επίπεδο ανοίγοντας τους υδατοφράχτες του υδροηλεκτρικού σταθμού της Ντνιπροπετρόφσκ”, δήλωσε.
Η Ουκρανία κατηγορεί από την πλευρά της τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν το φράγμα για να εμποδίσουν οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε επίσης σήμερα “τον κόσμο να αντιδράσει” για την καταστροφή του φράγματος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Έρευνα της ΕΛΑΣ για βίντεο που δείχνει γυναίκα αστυνομικό να πυροβολεί σε γλέντι
- Ο Ζελένσκι θέλει… κι άλλη συνάντηση με τον Τραμπ
- Ποιός πόλεμος; Δείτε εικόνες από χειμερινά θέρετρα της Ουκρανίας, vid
- Αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν ρωσικό πετρελαιοφόρο στον Ατλαντικό! ΦΩΤΟ
- Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν παραδίδει την έδρα του ο Φαραντούρης, vid
- «Αρχαίας Τενέα» Κορινθίας – Νέα ευρήματα για το κτίριο που συνδέεται με μυστηριακές τελετές ίασης
- Στάρμερ: Τυχόν αποστολή στρατού στην Ουκρανία πρέπει να περάσει από τη βρετανική Βουλή
- Ο «Μεγάλος Αδερφός» στα ελληνικά χωράφια! Δείτε τι φέρνουν με αφορμή τα αγροτικά μπλόκα
- Ο πάπας Λέων ΙΔ’ συγκαλεί στο Βατικανό τους καρδιναλίους όλου του κόσμου
- Θεοδωρικάκος: Με νομοθετική πρωτοβουλία ενισχύουμε την λειτουργία των λαϊκών αγορών προς όφελος των καταναλωτών









