Ο νεοδιορισθείς Μολδαβός πρωθυπουργός Dorin Recean δήλωσε ότι η Υπερδνειστερία πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί, άρα τα ρωσικά στρατεύματα ουσιαστικά να εκδιωχθούν από την αποσχισθείσα και μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία, με φωνές στην Μόσχα να προειδοποιούν ακόμα και με ΕΙΣΒΟΛΗ στην Μολδαβία.
Μάλιστα ευθέως είπε πως όταν αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει άμεσα να ενταχθούν κοινωνικά και οικονομικά στην υπόλοιπη χώρα.
Κάποιοι Ουκρανοί διοικητές έχουν προσφερθεί όπως έχουν δηλώσει «να βοηθήσουν την Μολδαβία ώστε να ξεφορτωθεί» τους Ρώσους στρατιώτες.
Η ρωσική δύναμη αποτελείται από 1.800 άνδρες και είναι μικρού μεγέθους. Δεν θεωρείται ότι θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε μία επίθεση ισχυρών δυνάμεων από την Ουκρανία.
Η Υπερδνειστερία είναι αυτονομημένη και αποσχισμένη από την Μολδαβία από το 1991 όταν και οι κάτοικοι της περιοχής με την βοήθεια ρωσικών δυνάμεων επέλεξαν να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο από την υπόλοιπη χώρα.
Το πρόβλημα με την Υπερδνειστερία δεν είναι μόνο τα ρωσικά στρατεύματα όπως ισχυρίζεται ο Μολδαβός πρωθυπουργός αλλά και ότι οι κάτοικοι δεν θέλουν να είναι Μολδαβοί.
Το σίγουρο είναι πως η Υπερδνειστερία έχει άμεση σχέση με την ουκρανική σύγκρουση.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΟΣΧΑΣ
ΗΔΗ, υπάρχει αντίδραση από την Μόσχα!!!
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντόριν Ρέσιαν για «αποστρατιωτικοποίηση της Υπερδνειστερίας», συνιστώντας στις αρχές «να είναι πιο προσεκτικές», γράφει το Ria.ru.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κισινάου «καταρρέει σε αντιρωσική υστερία» και συνέστησε «τις αρχές της Δημοκρατίας της Μολδαβίας να είναι πιο προσεκτικές».
Ο Ρώσος βουλευτής, Σεργκέι Μιρόνοφ, προχώρησε επίσης σε αντίδραση, αφού ο νέος πρωθυπουργός, Ντόριν Ρέσιαν , είπε ότι η αποστρατικοποίηση πρέπει να γίνει στην αριστερή πλευρά του Δνείστερου. «Η Ρωσία θα μπορούσε να επεκτείνει την ειδική επιχείρηση στη Μολδαβία», είπε. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του πρωθυπουργού,
Ο πρώην αρχηγός του κράτους, Ιγκόρ Ντόντον, ανησυχεί για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ντόριν Ρέσιαν για την αποστρατιωτικοποίηση της Υπερδνειστερίας. «Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Θέλει να ξεκινήσει πόλεμο εκεί;», ρωτάει ο Ντόντον.
photo freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Γερμανία: Ισόβια κάθειρξη στον νοσηλευτή που σκότωσε 10 ασθενείς του – Είχε κάνει απόπειρα για άλλους 27
- Η κοινή γνώμη αγχώνεται! Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από τις ΗΠΑ
- Θεσσαλονίκη: Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα – Ο Ρέμος θα… ανάψει το δέντρο στην Αριστοτέλους
- Τα νεότερα από τον οδηγό που έπεσε πάνω σε πεζούς στην Γαλλία.
- Κ. Χατζηδάκης: Οι 7 προτεραιότητες για το 2026 – “Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευκαιρία για χώρες όπως η Ελλάδα”
- Ηχηρό μήνυμα Μεντβέντεφ για τις «πυρηνικές δοκιμές» που θέλει να κάνει ο Τραμπ
- Βρετανία: Κατάσχεσε σπάνια οστά δεινοσαύρων αξίας εκατομμυρίων λιρών από επιχειρηματία με έδρα τη Σιγκαπούρη
- ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αιτήσεις επιχειρήσεων για το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας με 100% επιχορήγηση
- «Συναγερμός» στις ΗΠΑ: Τα δύο στοιχεία του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης που φοβίζουν
- Βεντέντα στην Κρήτη: «Πονοκέφαλος» η επαναλειτουργία των σχολείων στα Βορίζια









