Η «λύση» που πρότεινε η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ για την Ουκρανία

Πως αντιδρούν οι Ρώσοι...

Το δημοφιλές chatbot που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη (AI) με το όνομα “ChatGPT” πρότεινε την δική του λύση στην σύγκρουση στην Ουκρανία, αφού του ζήτησε να το κάνει ο πρώην εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Vikas Swarup. 

Ο Swarup δημοσίευσε στο Twitter την απάντηση του chatbot, καθώς πλέον οι αρμοδιότητες της τεχνητής νοημοσύνης αναβαθμίζονται και προωθείται ακόμα και στα πιο σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων:

Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι ένα σύνθετο και μακροχρόνιο πρόβλημα και η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι μια πρόκληση. Ωστόσο, ως μοντέλο γλώσσας AI, μπορώ να προτείνω μια πιθανή λύση διαμεσολάβησης:

 • 1. Διαπραγματεύσεις: Το πρώτο βήμα για την επίλυση της σύγκρουσης είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχηγών κρατών και των δύο χωρών. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους και στην δημιουργία πλαισίου για μελλοντική συνεργασία.
 • 2. Κατάπαυση του πυρός: Και τα δύο μέρη πρέπει να συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι σημαντικό για την πρόληψη περαιτέρω θανάτων και την καταστροφή των υποδομών.
 • 3. Αποκέντρωση: Η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια αποκέντρωση της εξουσίας υπέρ εκείνων των περιοχών όπου ζει ο ρωσόφωνος πληθυσμός. Αυτό θα έδινε στις περιφέρειες περισσότερη αυτονομία, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της δικής τους οικονομικής ανάπτυξης, της γλώσσας και των πολιτιστικών πολιτικών τους.
 • 4. Διεθνής παρακολούθηση: Για να εξασφαλιστεί ότι αμφότερα τα μέρη τηρούν τις συμφωνίες που έγιναν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα διεθνές σύστημα παρακολούθησης (σ.σ. Με ποιόν στην κορυφή;;;).
 • 5. Οικονομική βοήθεια: Διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία να σταθεροποιήσει την οικονομία της (σ.σ. Αλίμονο).
 • 6. Αναγνώριση της κυριαρχίας της Ουκρανίας: Η Ρωσία πρέπει να αναγνωρίσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
 • 7. Προστασία του πολιτισμού: Η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστεί με την Ουκρανία για την προστασία των πολιτιστικών δικαιωμάτων των Ρωσόφωνων στην Ουκρανία, όπως το δικαίωμα χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην εκπαίδευση και την δημόσια ζωή.
 • 8. Στρατιωτική Αποχώρηση: Και τα δύο μέρη θα πρέπει να συμφωνήσουν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη ζώνη σύγκρουσης και να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη κατά μήκος των συνόρων.

Το Russia Today σχολιάζει την τοποθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης λέγοντας:

Η πρόταση ειρήνης από το «ChatGPT» έχει και πέντε σοβαρές ελλείψεις. 

 • Πρώτον, αγνοεί εντελώς το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έχει υπερβεί κρυφά τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας για τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας στην Ουκρανία και αρνείται να επιλύσει το δίλημμα ασφάλειας που προκύπτει μέσω της διπλωματικής οδού, παρατείνοντας έτσι την στρατιωτική ειδική επιχείρηση.
 • Δεύτερον, παραλείπει να αναφέρει το γεγονός ότι αυτές οι προτάσεις αποτελούν σε μεγάλο βαθμό επανάληψη των συμφωνιών του Μινσκ, τις οποίες η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ παραδέχτηκε πέρυσι ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να εφαρμοστούν.
 • Τρίτον, καμία ειρηνευτική πρόταση δεν έχει ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας, όταν δεν αντιμετωπίζει την υφέρπουσα επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η οποία συνέβαλε στην περαιτέρω υπονόμευση των νόμιμων συμφερόντων εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας.
 • Τέταρτον, αυτό το chatbot φαίνεται να αγνοεί τα δημοψηφίσματα του περασμένου Σεπτεμβρίου που κατέληξαν στην επανένωση τεσσάρων πρώην ουκρανικών περιοχών με την ιστορική ρωσική πατρίδα τους, ωθούμενες από την λαϊκή επιθυμία να προστατεύσει η Μόσχα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους που παραβιάστηκαν από το Κίεβο.
 • Και πέμπτον, είναι εξαιρετικά απίθανο η Ρωσία να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από όλα τα σύνορα, καθώς η παρουσία τους εκεί εγγυάται την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού. Υπάρχει πιθανότητα αυτό να συμβεί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.

photo freepik

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί