Ανοιχτή θέση υπέρ του Πούτιν και κατά του Μπάιντεν πήρε, φαινομενικά τουλάχιστον, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ κατά του Ρώσου ηγέτη, κατά τις οποίες τον αποκάλεσε «φονιά χωρίς ψυχή» και πως «πληρώσει σύντομα».
«Οι παρατηρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι ούτε αποδεκτές ούτε κατάλληλες για έναν αρχηγό κράτους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η απάντηση του Πούτιν στα σχόλια του Μπάιντεν ήταν πολύ έξυπνη και κομψή», προσέθεσε ο τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην αντίδραση του Ρώσου Προέδρου, ο οποίος ευχήθηκε στον Μπάιντεν «υγεία» και τον προσκάλεσε σε ανοιχτό τηλέ-διάλογο με μετάδοση σε όλον τον πλανήτη.
Η τοποθέτηση του Ερντογάν υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην διαμάχη με τον Τζο Μπάιντεν ήταν ίσως η απάντηση της Τουρκίας στις πιέσεις που δέχεται από την Ουάσιγκτον. Ενδεχομένως πάλι να συνιστούσε πολιτική «μαλαγανιά» εκ μέρους του τούρκου προέδρου προς τον «Τσαρ Βλαντ».
Αυτό που βγαίνει πάντως προς τα έξω είναι πως ο Τούρκος πρόεδρος νοιώθει πια άνετα γύρω και κοντά στους Ρώσους παρά στους Αμερικανούς, καθώς ο βαθμός εξάρτησης από την συμμαχία της Μόσχας έχει αυξηθεί τόσο λόγω των S-400 και των πυρηνικών εργοστασίων, όσο και εξαιτίας της ρωσικής ανάμειξής σε μέτωπα που «καίνε» την Άγκυρα (Συρία, Λιβύη, Καύκασος κτλ.).
Ένα είναι το βέβαιο: Η ανοιχτή ανάμειξη του Ερντογάν σε μία «ψυχροθερμοπολεμική» κατάσταση, όπως αυτή που διαμορφώνεται μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας, δεν συνιστά σοφή κίνηση. Ενδεχομένως, η τοποθέτηση υπέρ του ενός ή του άλλου στην πολιτικο-στρατηγική σύγκρουση του Προέδρου Μπάιντεν και του Βλαντιμίρ Πούτιν να τον οδηγήσει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Η υποστήριξη του Ερντογάν στον Πούτιν και εναντίον του Μπάιντεν, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ασχέτως των λόγων για τους οποίους έγινε.
Άλλωστε, η επίθεση του Αμερικανού προέδρου στον Ρώσο ομόλογό του, συνιστούσε μήνυμα στους Αμερικανούς διπλωμάτες: ότι η θέση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Ρωσία είναι παρελθόν. Η προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, στο επίπεδο που επιθυμούσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει τελειώσει.
Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν μπλέκει τον εαυτό του αλλά και την χώρα του σε μία υπαρκτή και συνεχώς κλιμακούμενη παγκόσμια αντιπαράθεση υπερδυνάμεων.
Ο λαός συνηθίζει να λέει πως όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα στο τέλος…
US 'strategic NATO ally' #Turkey's President #Erdogan sides with President #Putin against @POTUS, says Biden's remarks are unbecoming for a US President. pic.twitter.com/X0umkbwXOR
— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) March 19, 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία απαιτεί «μια Ρωσία πρόθυμη να συνεργαστεί», δηλώνει ο Καναδός πρωθυπουργός
- Πόλεμος: Πάνω από 1 εκατομμύριο σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στην περιοχή του Κιέβου
- Πάτρα: Αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν εκ νέου τον κόμβο της Εγλυκάδας
- Πούτιν: Αν δεν θέλετε ειρήνη στην Ουκρανία τότε θα πετύχουμε τους στόχους μας δια της βίας, vid
- Απάντηση της Σ. Βούλτεψη στον ΣΥΡΙΖΑ «που πανηγύριζε για την Mercosur»
- Κάλεσμα σε κοινή κάθοδο των αγροτών σε διαπραγματεύσεις, απευθύνουν 18 αγροτικά μπλόκα
- Το «παλαιότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο» της Βρετανίας στολίστηκε για 115η συνεχόμενη χρονιά
- Ανασύρθηκαν με ελικόπτερο οι 4 ορειβάτες από τα Βαρδούσια
- Αγία Πετρούπολη: «Ντου» των ρωσικών αρχών σε «σέχτα» που προσευχόταν υπέρ του Ζελένσκι, vid
- Νέα μελέτη: Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ
ΝΕΡΟ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΚΑΙΡΟΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ









