Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε χθες Δευτέρα πως η κυβέρνησή του βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με αυτή της Ρωσίας για την προμήθεια φθηνότερου ντίζελ, κάτι που εάν γίνει πραγματικότητα θα αποτελέσει απτό όφελος της φιλικής σχέσης που επιδιώκει να διατηρήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ούτε οι υπηρεσίες του κ. Μπολσονάρου, ούτε το υπουργείο Ενέργειας της Βραζιλίας απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν την εξαγγελία αυτή.
«Είναι λογικό και ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει», είπε πάντως στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ανώτερο στέλεχος της Petroleo Brasileiro SA –ή Petrobras–, της δημόσιας επιχείρησης που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνονται στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, είπε στο Ρόιτερς πως η ιδέα δεν τον εκπλήσσει, αλλά εγείρει ανησυχίες, επίσης αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι υψηλές τιμές των καυσίμων είναι ανάμεσα στους παράγοντες που πλήττουν τη δημοτικότητα του κ. Μπολσονάρου, που επιδιώκει να επανεκλεγεί στο αξίωμα τον Οκτώβριο. Μεγάλο φαβορί των δημοσκοπήσεων είναι ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.
Δεν είναι σαφές το πώς η Βραζιλία θα μπορούσε να προμηθευτεί ντίζελ από τη Ρωσία χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Μπολσονάρου αψήφησε τα διαβήματα των ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Πούτιν μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου. Έκτοτε, διαβεβαιώνει ότι η προσωπική του σχέση με τον κ. Πούτιν επέτρεψε στη Βραζιλία να διατηρήσει την πρόσβασή της σε ρωσικά λιπάσματα, πρώτη ύλη καίριας σημασίας για τον γιγαντιαίο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας του.
amna/ scr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σοκ στη Γαλλία: Κουκουλοφόροι απήγαγαν και ανάγκασαν ζευγάρι να τους μεταφέρει 8 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα
- Ρωσία: Ρεπόρτερ έκανε πρόταση γάμου ζωντανά στη συνέντευξη Τύπου του Πούτιν – Δείτε βίντεο
- Ουκρανικό ζήτημα: Τι δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
- Ιταλία: Εισιτήριο 2 ευρώ στη Φοντάνα ντι Τρέβι από 1η Φλεβάρη – Θα είναι δωρεάν μόνο για τους κατοίκους της Ρώμης
- Λαοί της Ευρώπης υποφέρουν στον «βωμό» της εμμονής Ευρωπαίων διεθνιστών
- Πλήρης επάρκεια αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές της Αττικής παρά τα αγροτικά μπλόκα
- Ο δήμος Θεσσαλονίκης δημιουργεί 120 νέες και δωρεάν θέσεις στάθμευσης κοντά στα δικαστήρια
- Η γαλλική κυβέρνηση παρακαλεί τους αγρότες που διαδηλώνουν να σταματήσουν εν όψει Χριστουγέννων
- Νέες συναντήσεις για το ουκρανικό όσο ο πόλεμος συνεχίζεται
- Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει όλα τα αρχεία της υπόθεσης Έπσταϊν









