Η Κίνα επεκτείνει την ενεργειακή της αγορά

Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε την Κίνα λόγο των μαζικών lockdowns και της πτώσης των αγορών του δυτικού κόσμου μετά την εξάπλωση και εκεί του ιού και των μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό του. Η Κινεζική οικονομία όμως είναι περίπου 2,5 μήνες μπροστά από των δυτικών με αποτέλεσμα η πτώση της τιμής του πετρελαίου, […]

Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε την Κίνα λόγο των μαζικών lockdowns και της πτώσης των αγορών του δυτικού κόσμου μετά την εξάπλωση και εκεί του ιού και των μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό του.

Η Κινεζική οικονομία όμως είναι περίπου 2,5 μήνες μπροστά από των δυτικών με αποτέλεσμα η πτώση της τιμής του πετρελαίου, να φέρνει φθηνότερη παραγωγή εντός της Κίνας εφόσον φυσικά η Κίνα το προμηθεύεται φθηνά και προς αυτή την κατεύθυνση η Κίνα κινήθηκε τάχιστα.

Έγινε γνωστό ότι η Κίνα αγοράζει πλέον μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου από τη Βενεζουέλα αφού παρατηρήθηκε αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας με αυτές να φτάνουν περίπου τα 740.000 βαρέλια τον Απρίλιο.

Αυτή η διαπίστωση έφερε οργή στις Η.Π.Α. οι οποίες κατηγορούν ευθέως την Κίνα ότι δεν τηρεί την εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε και η οποία προβλέπει την υποχρεωτική αγορά από την Κίνα αμερικανικού πετρελαίου αξίας 52,4 δις δολαρίων, αφού η Κίνα δεν αγορά ζει τις ποσότητες που θα έπρεπε ώστε να φτάσει αυτό το νούμερο. Το μήνυμα της Κίνας είναι μάλλον σαφές, θα αγοράσει από αλλού προσπαθώντας να δώσει άλλο ένα πλήγμα στη δοκιμαζόμενη από την πανδημία αμερικανική οικονομία ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύει τη δική της με την αγορά φθηνότερου πετρελαίου από αλλού για τη βιομηχανία της.

Η κινεζική κίνηση στη Βενεζουέλα έχει και πολιτικό αντίκτυπο αφού η περισσότερη πώληση πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, της αποφέρει περισσότερα έσοδα και με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση Μαδούρο θα προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία.

Η Κίνα όμως δεν έχει περιοριστεί στη Βενεζουέλα για πετρέλαιο και αέριο. Οι παλαιότερες συμφωνίες με τη Ρωσία του Πούτιν είναι ενεργές και οικονομικά συμφέρουσες και για τις δύο χώρες ενώ η Κίνα στηρίζει και το Ιράν αγοράζοντας από αυτό πετρέλαιο και κλείνοντας οικονομικές συμφωνίες με την Τεχεράνη.Η εμπλοκή της Κίνας στο Σουδάν με πακτωλό επενδύσεων την τελευταία δεκαετία οι οποίες απέφεραν μία φθηνή πηγή πετρελαίου και η οικονομική διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του ελέγχου του λιμανιού του Πειραιά είναι κινήσεις προς την κατεύθυνση της οικονομικής επιρροής.

Όσο μεγαλύτερη η οικονομική ισχύς που πετυχαίνει η Κίνα, τόσα περισσότερα και τα οπλικά συστήματα τα οποία θα κατασκευάζει και θα θέτει σε υπηρεσία κάθε χρόνο, ειδικά στον τομέα του Ναυτικού και της αεροπορίας με το βλέμμα στην κυριαρχία της στον Ειρηνικό έναντι των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί