Η Κίνα άνοιξε τα σύνορα και πάνω από 2 δις άνθρωποι είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν

Το άνοιγμα των συνόρων συμπίπτει με την εορταστική περίοδο 40 ημερών της κινεζικής πρωτοχρονιάς.

Τρία χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και η Κίνα άνοιξε ξανά τα σύνορα της με χιλιάδες ταξιδιώτες να έχουν κλείσει ήδη εισιτήρια για να φύγουν από τη χώρα με κάθε μέσο.

Η ηπειρωτική Κίνα άνοιξε τις θαλάσσιες και χερσαίες διαβάσεις της και με το Χονγκ Κονγκ και τερμάτισε την απαίτηση για καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες, καταργώντας την πολιτική μηδενικού COVID που είχε εξαντλήσει και εξοργίσει τον λαό με την ακραία απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια.

Σύμφωνα με το Reuters, μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ για πτήσεις προς πόλεις της ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, της Τιαντζίν και της Ξιαμέν, με τα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ να κάνουν λόγω για εκατομμύρια ανθρώπους να περιμένουν στα αεροδρόμια καθώς η Κίνα μπαίνει σε εορταστική περίοδο.Unmute

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η επιστροφή της Κίνας στην κανονικότητα θα αναζωογονήσει την οικονομία των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγραφεί τη χαμηλότερη ανάπτυξή της εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Αλλά η απότομη αντιστροφή της πολιτικής έχει πυροδοτήσει ένα τεράστιο κύμα λοιμώξεων που κατακλύζει τα νοσοκομεία και προκαλεί σοβαρά εμπόδια στις επιχειρήσεις.

Ανησυχία στον κόσμο

Το άνοιγμα των συνόρων συμπίπτει με την εορταστική περίοδο 40 ημερών του ταξιδιού του Σεληνιακού Νέου Έτους (κινεζική πρωτοχρονιά), που πριν από την πανδημία ήταν η μεγαλύτερη περίοδος ταξιδιών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν αυτή τη σεζόν από και προς την Κίνα, σχεδόν διπλάσιος από την περσινή μετακίνηση και ανακάμπτοντας στο 70% των επιπέδων του 2019, σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση.

Πολλοί Κινέζοι αναμένεται επίσης να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, προς την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία, αν και αρκετές κυβερνήσεις – που ανησυχούν για την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα επιβάλλοντας περιορισμούς στους ταξιδιώτες από τη χώρα.

Η Κίνα άρχισε επίσης την Κυριακή να εκδίδει διαβατήρια και ταξιδιωτικές βίζες για κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας και αλλοδαπούς. Ωστόσο το Πεκίνο έχει ποσοστώσεις για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ Χονγκ Κονγκ και Κίνας κάθε μέρα.

Η έξαρση των κρουσμάτων ωστόσο ανησυχεί τον υπόλοιπο κόσμο με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία να ζητούν αρνητικό μοριακό τεστ για είσοδο στις χώρες τους.

«Μην ταξιδεύετε στην Κίνα»

Η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο συμβούλευσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στην Κίνα, καθώς η χώρα αυτή αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου κύμα της Covid-19 το τελευταίο διάστημα.

Ο λόγος που εκδόθηκε αυτή η ταξιδιωτική οδηγία είναι «η κορύφωση των μολύνσεων στην Κίνα και το επιβαρυμένο σύστημα υγείας» της χώρας, ανέφερε μέσω του Twitter το κέντρο ταχείας αντίδρασης του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Το Λουξεμβούργο με τη σειρά του «εναρμονίζεται με την απόφαση» της Γερμανίας και προτρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Κίνα, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Μεγάλου Δουκάτου αργά σήμερα το απόγευμα.

Την ίδια συμβουλή δίνει και το Βέλγιο: «Από τον Δεκέμβριο, η Κίνα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα μολύνσεων, λόγω του τερματισμού της πολιτικής της μηδενικής Covid.

Λόγω του κινδύνου κορεσμού των νοσοκομείων και, ως εκ τούτου, του κινδύνου να μην μπορείτε να νοσηλευτείτε γρήγορα στην περίπτωση επείγοντος περιστατικού, συμβουλεύουμε προς το παρόν να μην ταξιδεύετε» εάν δεν υπάρχει ανάγκη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του.

Στα μέσα της εβδομάδας η ΕΕ προέτρεψε τις χώρες μέλη της να ζητούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορονοϊό πριν από την αναχώρησή τους αλλά και να διενεργούν «τυχαιοποιημένα τεστ» κατά την άφιξή των ανθρώπων αυτών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Για προληπτικούς λόγους πολλές χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία και άλλες) έχουν ήδη λάβει παρόμοια μέτρα.

Παρά την έκρηξη των κρουσμάτων, οι κινεζικές αρχές σκοπεύουν να βάλουν από αύριο τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα των ταξιδιωτών που φτάνουν στην Κίνα και να επιτρέψουν και πάλι στους Κινέζους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Το Πεκίνο καταδίκασε την απόφαση ορισμένων χωρών να επιβάλλουν υποχρεωτικά τεστ στους Κινέζους ταξιδιώτες και απείλησε ότι θα λάβει αντίστοιχα αντίμετρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγγέλλει από την πλευρά του τις αμφιλεγόμενες μεθόδους που χρησιμοποιεί το Πεκίνο για την καταμέτρηση των θυμάτων της Covid-19. Μολονότι τα κινεζικά νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς και τα κρεματόρια έχουν γεμίσει, οι αρχές επιβεβαιώνουν ελάχιστους θανάτους από το νέο κορονοϊό.

Reuters, ΑΠΕ, HuffPost/pixabay

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί