Η απόδοση των χιμπατζήδων σε εργασίες υπολογιστή φαίνεται να επηρεάζεται από τον αριθμό των ανθρώπων που παρακολουθούν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η απόδοση ενός ανθρώπου μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο ή το χειρότερο όταν έχει κοινό λόγω της τάσης της «διαχείρισης φήμης».
Όταν ένας άνθρωπος προσέχει ποιος τον παρακολουθεί, μερικές φορές ακόμη και υποσυνείδητα, μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή του.
Ένα παρόμοιο «φαινόμενο ακροατηρίου» φαίνεται να επηρεάζει τους χιμπατζήδες που εκτελούν εργασίες σε υπολογιστές σε εργαστηριακά πειράματα, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία.
Αφού ανέλυσαν χιλιάδες συνεδρίες στις οποίες οι χιμπατζήδες ολοκλήρωσαν μια εργασία με οθόνη αφής για έξι χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρωτεύοντα έμοιαζαν να αποδίδουν καλύτερα στις πιο δύσκολες εργασίες που βασίζονται σε αριθμούς, καθώς αυξανόταν ο αριθμός των πειραματιστών που τα παρακολουθούσαν.
Για την πιο εύκολη δουλειά, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι οι χιμπατζήδες είχαν χειρότερη απόδοση όταν τους παρακολουθούσαν περισσότεροι πειραματιστές.
Τα ζώα πίνουν επίσης αλκοόλ
Ως προς τον συγκεκριμένο μηχανισμό που κρύβεται πίσω από αυτές τις επιδράσεις, αυτό παραμένει μυστήριο, ακόμη και στους ανθρώπους. «Ήταν πολύ περίεργο να διαπιστώσουμε ότι οι χιμπατζήδες επηρεάζονται στην απόδοση των εργασιών τους από τα μέλη του κοινού και από τα μέλη του ανθρώπινου κοινού παρόλα αυτά!» λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Christen Lin.
«Μπορεί κανείς να μην περιμένει από έναν χιμπατζή να νοιάζεται ιδιαίτερα αν ένα άλλο είδος τους παρακολουθεί να εκτελούν μια εργασία, αλλά το γεγονός ότι φαίνεται να επηρεάζονται από το ανθρώπινο κοινό –ακόμα και ανάλογα με τη δυσκολία του έργου– υποδηλώνει ότι αυτή η σχέση είναι πιο περίπλοκη από θα περιμέναμε αρχικά».
Τα ευρήματα υποδηλώνουν την επίδραση του κοινού στην απόδοση «ίσως να μην είναι τόσο συγκεκριμένη για το είδος μας». «Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ένα βασικό μέρος του τρόπου με τον οποίο οι κοινωνίες μας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη φήμη», λέει η Shinya Yamamoto, άλλη συγγραφέας της μελέτης.
Οι επιστήμονες ζητούν περαιτέρω μελέτες σε πιθήκους για να κατανοήσουν καλύτερα πώς εξελίχθηκε το «φαινόμενο ακροατηρίου» και γιατί αναπτύχθηκε από την αρχή.
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Οι Νεάντερταλ κυνηγούσαν γιγάντιους ελέφαντες που είχαν ταξιδέψει πάνω από 300 χιλιόμετρα, λένε ερευνητές
- Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αποκλείουν αποστολή ναυτικών δυνάμεων στο Στενό του Ορμούζ, σύμφωνα με την Κάλας
- Ο Τραμπ θεωρεί ότι είναι ασαφές το ποιος μιλά εξ ονόματος της Τεχεράνης
- Ν. Παπαθανάσης: Καταληκτική ημερομηνία για τη σύναψη επιχ. δανειακών συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας η 29η Μαΐου 2026
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 2025
- Πόλεμος και εξαγωγές πετρελαίου από τον Κόλπο – Αυτός ο αριθμός τα λέει όλα
- Τ. Θεοδωρικάκος: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό, 910 επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ με 15000 νέες θέσεις εργασίας
- Ουσιαστική προστασία των εργαζομένων ζητά ο Δ. Κουτσούμπας και η Κ.Ο του ΚΚΕ σε επερώτηση προς την υπ. Εργασίας
- Θεσ/νίκη: Δωρεάν πρόγραμμα επιμόρφωσης για ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό – Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση
- Κιλκίς: 49χρονος δικυκλιστής είχε “απογειώσει” τη μοτοσικλέτα του με 223 χλμ/ώρα και συνελήφθη









