Η Γερμανία θα εφοδιαστεί με (πανάκριβο) LNG – ντίζελ από τα Εμιράτα. Στο χείλος της χρεωκοπίας γερμανικές εταιρείες ενέργειας

Μια συμφωνία που προβλέπει τον εφοδιασμό του Βερολίνου με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και ντίζελ φέτος και το 2023 υπέγραψαν σήμερα, Κυριακή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γερμανία, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με το Wam, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Εμιράτων, η συμφωνία προβλέπει μια πρώτη αποστολή ενός φορτίου LNG (137.000 κυβικά μέτρα) στα τέλη του 2022 και κατόπιν την εξαγωγή επιπλέον ποσοτήτων, που δεν διευκρινίζονται, το 2023.

Αναφέρεται επίσης μια πρώτη αποστολή ντίζελ τον Σεπτέμβριο και μια συμφωνία για την παράδοση έως και 250.000 τόνων ντίζελ μηνιαίως το 2023.

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν, υπέγραψε με τον Σολτς μια συμφωνία που καλύπτει την επιτάχυνση της ενεργειακής ασφάλειας και της βιομηχανικής ανάπτυξης.

Μετά την επίσκεψή του στο Άμπου Ντάμπι, ο Σολτς θα μεταβεί στο Κατάρ.

Η αντιπαράθεση της Ευρώπης με τη Ρωσία, που αποτελεί τον βασικό προμηθευτή ενέργειας, για την κρίση στην Ουκρανία, έχει πλήξει σκληρά τον ενεργειακό τομέα της Γερμανίας.

Με χρεοκοπία απειλούνται δεκάδες γερμανικές κοινωφελείς εταιρείες λόγω ενέργειας

Περισσότερα από 50 δισ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει η γερμανική κυβέρνηση για να διασώσει δεκάδες περιφερειακές εταιρείες ενέργειας και ύδρευσης που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Reuters, oι συζητήσεις επικεντρώνονται στο κρίσιμο δίκτυο ενέργειας και νερού που τροφοδοτούν σπίτια αλλά και τη βιομηχανία της χώρας, που στηρίζει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οι εταρείες, μετά την κρατικοποίηση της Uniper και το πακέτο διάσωσης 29 δισ ευρώ, ζητούν κι αυτές οικονομική στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση.

Ο Ίνγκμπερτ Λίμπινγκ, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, VKU, έχει προειδοποιήσει οτι οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και θα χρειαστούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να γλιτώσουν τη χρεοκοπία.

«Πρόκειται για ένα ποσό που μπορεί να φτάσει τα 30 ή και 50 δισ ευρώ» είπε ο Liebing.

Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ομοσπονδιακών κρατών βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και, ενώ δεν έχει συμφωνηθεί κανένα πλαίσιο, αφορούν τη «ρευστότητα» για να ενισχυθούν οι εταιρείες φυσικού αερίου, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Η Γερμανία έχει περισσότερες από 900 εταιρείες ενέργειας που διανέμουν τα δύο τρίτα του συνόλου του φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα, ενώ πολλές παρέχουν και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφελείας όπως νερό, συλλογή απορριμμάτων και δημόσια μέσα μεταφοράς.

«Χρειαζόμαστε στήριξη ρευστότητας για τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες αγοράζουν πλέον το φυσικό αέριο δέκα φορές πιο πάνω από τις συνηθισμένες τιμές», είπε ο Λίμπινγκ στο Reuters, προβλέποντας ότι μία στις δέκα εταιρείες θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

«Η μη οικονομική στήριξη από το κράτος θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς και οι τράπεζες δεν παρέχουν πλέον χρηματοδότηση» κατέληξε.


cnn/pixabay

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί