Η Γερμανία δίνει λεφτά για τα όπλα των Ουκρανών και φτωχαίνει η ίδια

Τι μεταδίδεται…

Το 2014 συμφωνήθηκε ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ξοδεύουν ετησίως το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους σε εξοπλισμούς. Φέτος η Γερμανία πέτυχε αυτόν τον στόχο για πρώτη φορά. Η χώρα δαπανά φέτος 90,6 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς. Αυτό αντιστοιχεί στο 2,12 τοις εκατό του ΑΕΠ. 

Στην πράξη όμως, έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι γερμανικές δαπάνες για εξοπλισμούς, την στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ (FDP) και η αντιπολίτευση του CDU ζητούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και συμμόρφωση με το φρένο χρέους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει συνολικά 476,8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2024. 90,6 δισ. ευρώ από αυτά θα πρέπει να εισρεύσουν στον εξοπλισμό. Αυτό αντιστοιχεί σε μερίδιο σχεδόν 20 τοις εκατό των συνολικών δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Επομένως, αυτά τα χρήματα δεν είναι πλέον διαθέσιμα για άλλες εκκρεμότητες, όπως η προώθηση της κατασκευής κατοικιών, η ανακαίνιση της προβληματικής γερμανικής υποδομής, η ψηφιοποίηση ή η επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξήρε την γενική προθυμία των χωρών του ΝΑΤΟ να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για όπλα και στρατό. 

Ωστόσο, η αύξηση των δαπανών δεν οδηγεί αυτόματα σε αύξηση των διαθέσιμων όπλων και οπλικών συστημάτων, όπως ανακάλυψαν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες. Αντιθέτως οδηγεί ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία στην φτώχεια!

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί