Μικρός σε έκταση και ταυτόχρονα τόσο διαιρεμένος πληθυσμιακά που οι συγκρούσεις στο έδαφός του είναι αναπόφευκτες.
Στη χώρα κατοικούν χριστιανικοί πληθυσμοί όπως Ελληνορθόδοξοι, Καθολικοί, Μαρωνίτες, με την πλειοψηφία να είναι μουσουλμάνοι οι οποίοι χωρίζονται σε Σιίτες, Σουνίτες και τους Δρούζους που είναι μουσουλμανικό παρακλάδι.
Η σιϊτική οργάνωση της Χεζμπολάχ η οποία είναι Ιρανικό τέκνο στη χώρα των Κέδρων, κατέχει τις δικές της περιοχές και παρατάσσει μία αρκετά καλά εκπαιδευμένη, έμπειρη στη μάχη και οπλισμένη, μάχιμη δύναμη.
Ο Λιβανέζικος Στρατός αποτελείται από όλους τους υπόλοιπους με δυτικό οπλισμό και εκπαίδευση με τις Η.Π.Α. να απειλούν πρόσφατα το Λίβανο με κυρώσεις αν ο Λιβανέζικος Στρατός δεν κυνηγήσει τη Χεζμπολάχ. Αυτό θα προκαλούσε επί τόπου εμφύλιο πόλεμο στη χώρα των κέδρων και γι αυτό δεν προχώρησε.
Λόγο της δυσαρέσκειας από μεγάλο μέρος του πληθυσμού κατά της κυβέρνησης του Λιβάνου, η Τουρκία βρήκε χώρα, εκμεταλλευόμενη και τα εσωτερικά του, και επιχείρησε να διεισδύσει και στο Λίβανο αργά αλλά σταθερά, προσφέροντας χρηματοδότηση και διευκολύνσεις σε σουνίτες μουσουλμάνους και πρόσφατα, υπηκοότητα σε όσους δήλωναν Τουρκμένοι.
Η σταδιακή εμπλοκή της Τουρκίας στο Λίβανο θα της επέτρεπε να προσπαθήσει να ελέγξει τη Λιβανέζικη κυβέρνηση, όπως έκανε με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη, να αντιμετωπίσει τη Χεζμπολάχ η οποία στηρίζει τον Άσσαντ αλλά και να αποκτήσει βάσεις εγγύτερα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Δυστυχώς για την Τουρκία, όλα αυτά ανατράπηκαν μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού καθώς η Γαλλία άδραξε την ευκαιρία και ανακατεύτηκε στα εσωτερικά του Λιβάνου εμφανιζόμενη ως σωτήρια δύναμη της χώρας των Κέδρων. Φυσικά η Γαλλία έχει προβάδισμα καθώς κανείς δε θέλει εχθρό τη Γαλλία από τους Χριστιανούς της περιοχής ενώ και η σουνιτική πλειοψηφία θεωρεί ότι οι Γάλλοι θα φέρουν σταθερότητα. Οι σιίτες είναι σχεδόν μόνο Χεζμπολάχ οπότε δεν εμπλέκονται.
Η Γαλλία έδρασε κατά της Τουρκίας στη Λιβύη, μπλόκαρε τα σχέδιά της εκεί ενώ υπάρχει ακόμα η φήμη ότι γαλλικοί πύραυλοι έπληξαν την Al Watiya στη Δυτική Λιβύη. Ταυτόχρονα η Γαλλία στήριξε Ελλάδα και Κύπρο σε όλα τα επίπεδα επιτρέποντας στις κυβερνήσεις τους μεγαλύτερη ευκολία κινήσεων ως προς την αντιμετώπιση της Τουρκίας.
Τώρα η Γαλλία εμπλέκεται ενεργά στα εσωτερικά του Λιβάνου εμποδίζοντας για ακόμα μία φορά τους τουρκικούς σχεδιασμούς . Η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Γαλλίας-Κύπρου, επιτρέπει στους Γάλλους να έχουν σταθερή βάση ανεφοδιασμού ακριβώς δίπλα στο Λίβανο και πολύ κοντά από τα πεδία των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.
Βλέπουμε ότι η Γαλλία κινήθηκε προς την εμπόδιση της Τουρκίας ενώ ταυτόχρονα αύξησε κατακόρυφα την επιρροή της στην περιοχή δημιουργώντας ένα φιλογαλλικό και ταυτόχρονα αντιτουρκικό μέτωπο σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμα όμως οι Γάλλοι δεν έχουν τελειώσει με τις κινήσεις τους και αναμένονται στο επόμενο διάστημα νέες κινήσεις με στόχο την Τουρκία και τη γενικότερη επέκταση της Γαλλίας στην περιοχή μας. Ελλάδα και Κύπρος επιβάλλεται να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την συνεργασία τους με τη γαλλική πλευρά ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παρανοϊκό αίτημα από τη νατοϊκή Πολωνία: «Θέλουμε πυρηνικά όπλα»
- Από τραχανά με σταφύλι μέχρι μπουγάτσα με… σύκα και κρασί – Η γιορτή στον αμπελώνα Θεσσαλονίκης
- Θεσσαλονίκη: Μετέτρεψε τον δρόμο σε αγωνιστική πίστα – Συνελήφθη 23χρονος οδηγός μηχανής
- Στη φυλακή για τους εμπρησμούς στον Υμηττό ο 32χρονος Παλαιστίνιος – Είπε ότι έχει ακουστά τον ISIS
- Kαμπανάκι από την ΤτΕ: Αυξήθηκαν στα 79 δισ. ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” που διαχειρίζονται οι servicers
- Κυβέρνηση: «Στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά γίνονται έργα, τα οποία ολοκληρώνονται σε χρονοδιαγράμματα»
- Οι Iron Maiden έρχονται στην Ελλάδα το 2026! Ανακοινώθηκε η ημερομηνία της συναυλίας στο ΟΑΚΑ
- Τουρκία: Εξακολουθούμε να έχουμε τους ρωσικούς S-400 και δεν αλλάζει αυτό
- Ανακαλύφθηκε πίνακας 400 ετών του Ρούμπενς, «αληθινή ομολογία πίστης» – Απεικονίζει τον “Χριστό στον Σταυρό”, vid
- Θεσσαλονίκη: Nεκρός 29χρονος δικυκλιστής σε τροχαίο στη Λ. Γεωργικής Σχολής – Ποινική δίωξη σε 4 άτομα
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΕΔΕ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ
