«Η φούσκα έσκασε»! Κρίση στα ακίνητα σε Ελλάδα, Γερμανία, σε ολόκληρη την Ευρώπη

Διαβάστε…

Είναι μια από τις πιο σημαντικές και αξιόπιστες πηγές για την κατάσταση της αγοράς ακινήτων στην Γερμανία, η οποία έχει προβλήματα όπως έχει και η Ελλάδα: η έκθεση της ομάδας εργασίας των επιτροπών αξιολόγησης. Οι επιτροπές εκτίμησης συλλέγουν πληροφορίες για τις αγορές και τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται για λογαριασμό των δήμων και, στην βάση αυτή, συντάσσουν την έκθεση αξίας της γης, η οποία αποτελεί, μεταξύ άλλων, την βάση για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων. Αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για την τοπική στεγαστική πολιτική.

Παρατήρησαν σημαντικές αλλαγές φέτος σε δύο τομείς. Από την μία πλευρά, ο αριθμός των νεόδμητων που πωλήθηκαν μειώθηκε σημαντικά το 2022 – κατά 43 τοις εκατό, από πάνω από 68.000 σε μόλις 38.000. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένει περαιτέρω μείωση φέτος σε μόλις 20.000 έως 25.000. Από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, οι τιμές για οικοδομές και κατοικίες έχουν μειωθεί κατά έξι έως επτά τοις εκατό σε μητροπολιτικές περιοχές όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο.

Πριν αυξηθούν τα επιτόκια και οι τιμές των κατασκευών γνωρίσουν τεράστιο πληθωρισμό, οι τιμές της γης ήταν οι κινητήριες δυνάμεις των τιμών των ακινήτων. Αυτό αλλάζει αυτή την στιγμή. 

Ο Konstantin Kholodilin, οικονομολόγος στο DIW, είπε μάλιστα : «Η φούσκα έσκασε». Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι απώλειες σε αξία θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2024

Όπως διαπίστωσε δε, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, τα ενοίκια συνέχισαν να αυξάνονται και δεν αναμένεται αλλαγή σε αυτόν τον τομέα, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της ζήτησης!

Τα ίδια παντού! Σε όλη την Ευρώπη! Δύσκολα το λέει κάποιος τυχαίο!

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί